Obligatiunile emise de Banca Mondiala vor fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) din aceasta saptamana, in sedinta de joi, daca vor fi indeplinite toate formalitatile de listare, a declarat citat de News In, Septimiu Stoica, presedintele BVB.

"Astazi se intruneste Comisia de listare a Bursei, care va aproba in prealabil admiterea la tranzactionare a obligatiunilor Bancii Mondiale. iar maine Comitetul Bursei va lua o decizie cu privire la data exacta a listarii, in functie de gradul de indeplinire a pasilor procedurali si tehnici", a declarat Septimiu Stoica. Potrivit acestuia, "nu exista motive ca sa nu fie aprobata listarea obligatiunilor Bancii Mondiale, in categoria Emitentilor internationali si, din acest motiv, este probabil ca tranzactionarea efectiva sa inceapa chiar din aceasta saptamana, din sedinta de joi".

Intercapital Invest, casa de brokeraj care a intermediat emisiunea de obligatiuni emise de Banca Mondiala a obtinut, la sfarsitul lunii septembrie 2006, acordul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti. "Deocamdata nu am primit un raspuns oficial din partea Bursei pentru listare, asteptam ca in Comitetul de listare sa se ia o decizie in acest sens", a declarat, pentru News In, Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

Oferta publica primara de obligatiuni a Bancii Mondiale a fost lansata pe 30 august si s-a incheiat pe 12 septembrie. Pretul unei obligatiuni a fost de 1.000 lei, iar rata dobanzii este fixa - 6,50% anual. Scadenta obligatiunilor este de 36 de luni, cu plata semestriala a dobanzii catre investitorii care au subscris in cadrul ofertei publice, iar principalul va fi platit la scadenta emisiunii.

Mai mult de trei sferturi (77%) din obligatiunile Bancii Mondiale au fost subscrise de investitori romani, care au plasat peste 404 milioane lei (115,5 milioane euro) in emisiunea de 525 milioane lei (150 milioane euro) lansata de institutia financiara internationala. Oferta initiala a fost suprasubscrisa cu 21%, potrivit datelor comunicate de Banca Mondiala.

Aceasta este prima emisiune in lei a unei institutii financiare internationale lansata in Romania si care urmeaza sa fie listata la Bursa de Valori Bucuresti. Pana acum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a anuntat ca intentioneaza de asemenea sa emita obligatiuni in lei pentru contravaloarea a 50 milioane de dolari in 2007.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.