Un deficit bugetar de 2,7 la suta din Produsul Intern Brut (PIB), prognozat de Guvern pentru 2007, va duce implicit la o crestere a inflatiei la sapte la suta, considera presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor, Mihai Tanasescu

''Deficitul public de 2,7% propus este aproape de limita maximala acceptata de UE (unde este trei la suta). Presiunea cheltuielor publice va duce in mod cert la cresterea inflatiei. 2007 va fi primul an in care curba descendenta va inceta, iar inflatia va incepe sa urce din nou la peste sapte la suta, in conditiile date de buget. Bugetul arunca pe piata cifre in asa fel incat inflatia sa creasca'', a declarat citat de Rompres, fostul ministru de finante.

Acesta considera ca proiectul de Buget pentru anul viitor este construit pe valori nereale si produce majore dezechilibre macrofinanciare. Tanasescu este de parere ca o crestere a veniturilor din impozitul pe venit cu 46%, fata de 2006, nu este posibila decat prin cresterea cotei unice, in conditiile in care salariul mediu creste ''cu doar cu 11%'', iar numarul oamenilor care vor creste in industrie este de doar 1,8%.

Mai mult, presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor apreciaza ca bugetul alocat subventiilor in agricultura este mai mic cu 23 la suta fata de 2006, in conditiile in care peste jumatate dintre romani traiesc din agricultura, peste zece milioane avand 1- 1,5 hectare de pamant. ''Acest lucru sileste oamenii cu pamant putin sa si-l arendeze'', a subliniat fostul ministru de finante.

Acesta a mentionat ca grupul PSD nu va vota Bugetul, dar avand in vedere ca decizia finala va fi a Biroului Permanent, care probabil va da aviz favorabil, Tanasescu considera ca va fi piatra de incercare pentru ''dezechilibrele mari pe care le va produce, lasand tot greul pe umerii Bancii Centrale, pentru a putea face fata unei stabilitati minimale matroeconomice''. Un alt efect al acestui buget este, in opinia lui Tanasescu, cresterea dobanzilor si scumpirea creditului.

In replica la afirmatia de vineri a ministrului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, care spunea ca bugetul este ''inca un zimbru tanar, care a inceput sa alerge bine'', Mihai Tanasescu a precizat ca ''este un zimbru indopat, un zimbru prea gras, care se va impiedica si va muri''.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.