Banca centrala pare sa fi gasit solutia ecuatiei stoparii moristii imobiliare (creste creditul, urca preturile apartamentelor). Peste mai putin de o saptamana, odata cu moartea anuntata a creditului cu buletinul, intra in vigoare noile restrictii impuse pietei imrumuturilor. Desi au fost amanate in mai multe randuri, de la 22 octombrie, efectele lor vor fi resimtite de piata. Deunazi, analistul si bancherul Sergiu Oprescu declara ca, pentru a putea accede la un credit care sa-i permita cumpararea unei garsoniere medii, de 50 metriu patrati, romanul va trebui sa aiba venituri insumand sase salarii medii pe economie, in crestere de la 4,8 in urma cu trei ani.

In replica, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu se declara dezinteresat de aceste amanunte decretand sec: "Daca romanii nu pot justifica veniturile cerute, sa-si ia doua-trei servicii". Bancherul Sergiu Oprescu, vicepresedintele Alpha Bank, spune ca un doritor de credit imobiliar trebuie sa aiba un venit lunar net de circa 50 milioane de lei vechi pentru a fi considerat eligibil.

Adrian Vasilescu a adaugat ca "un roman poate sa ia cate credite vrea, de orice natura. Important este ca ratele sa nu depaseasca 40% din veniturile sale lunare". O alta conditie foarte stricta impusa de BNR este aceea ca, inainte de obtinerea creditului, clientul sa plateasca un avans cuprins intre 30-35%. Prin aceste bareme draconice, banca centrala spera sa micsoreze ritmul de crestere al creditarii, dar sa echilibreze si balanta comerciala, lovita din ce in ce mai tare de escaladarea importurilor, chiar si la materiale de constructii. Ca o tinta conexa, tot in acest mod se spera si in scaderea preturilor la apartamente, prin diminuarea cererii.

Odata cu momentul 22 octombrie, romanii vor avea mult de patimit daca doresc sa mai ia un imprumut de la o institutie financiara. Deja celebrul credit doar cu buletinul isi va da obsescul sfarsit. Dosarele pentru contractarea unui imprumt vor deveni un "pat al lui Procust" in care foarte putini se vor putea strecura fara sa li "se taie picioarele". Cel mai trist este pentru tinerii care visau la o casa: practic, visul lor devine irealizabil, pentru a lua un astfel de imprumut ei trebuind sa castige minimum 50 milioane de lei vechi.

Nu mai este nevoie sa amintim faptul ca Romania inregistreaza cel mai mare deficit de locuinte din Europa. Cu toate acestea, banca centrala a decis sa curme intr-un mod mai mult de cat brutal creditul imobiliar, demersul sau fiind motivat de influenta din ce in ce mai negativa asupra deficitului comercial. Nu-i mai putin adevarat, romanii au ajuns sa construiasca mai mult cu materiale de import, ajungandu-se pana acolo incat din vest se importa chiar si nisip si pietris. De materiale de finisaj, geamuri termopan, caramida portanta sau alte asemenea repere, nici nu se mai pune problema sa inregistreze exporturi mai mari ca importurile.
Vrei casa, ia-ti trei joburi

Totusi acest fapt nu poate justifica remarci cinice cum este cea venita de la consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, care recomanda romanilor care vor sa contracteze un credit imobiliar sa-si ia doua-trei slujbe pentru a obtine venituri de minimum 50 milioane de lei.

Pentru ca, fara acesti bani, pot sa-si ia adio de la o casa construita sau cumparata pe credit. Din cauza rigorilor impuse de BNR si a preturilor foarte ridicate ale locuintelor, sunt putini cei care mai spera ca vor reusi sa ajunga la capatul acestui drum sinuos si abrupt.

Venitul unei persoane care doreste sa contracteze un credit pentru achizitia unui apartament de 50 metri patrati in Bucuresti trebuie sa insumeze echivalentul a sase salarii medii, fata de 4,8 salarii in 2003, a declarat recent bancherul Sergiu Oprescu, vicepresedinte Alpha Bank. Mai concret, un doritor de credit imobiliar trebuie sa aiba un venit lunar net de circa 50 milioane de lei vechi.

Prin noile masuri, de o duritate demna de perioada hiperinflatiei, BNR se disculpa, dand vina pe preturile de pe piata imobiliara, care au crescut foarte mult, si pe faptul ca raportul dintre cerere si oferta nu este direct proportional. Ce ne facem insa cu acest raport in noua situatie data? Nu de alta, dar marile proiecte rezidentiale presupun credite, aceleasi credite care fac gauri in deficitul comercial. Iar firmele mari, cu bonitate financiara indiscutabile, nu pot fi convinse sa renunte la acest tip de dezvoltare a afacerii. Asta pe de o parte, iar pe de alta, numarul celor care vor mai putea sa le devina clienti se va injumatati, tinand cont de ponderea caselor cumparare pe credit in total.

Oficialii BNR incearca minimizarea efectelor normelor ce urmeaza sa intre in vigoare in mai putin de o saptamana. Vasilescu a adaugat ca "un roman poate sa ia cate credite vrea, de orice natura. Important este ca ratele sa nu depaseasca 40% din veniturile sale lunare. BNR nu face calcule cate salarii ii trebuie creditorului pentru a-si cumpara o locuinta".

Potrivit consilierului guvernatorului BNR, o alta conditie foarte stricta impusa de BNR este aceea ca, inainte de obtinerea creditului, clientul sa plateasca un avans cuprins intre 30-35%.

Potrivit unui raport al Erste Bank, in prezent, deficitul de locuinte din Romania este de aproape 1,6 milioane de apartamente si case. Pe de alta parte, acelasi studiu plaseaza tara noastra pe locul doi pe continent din punctul de vedere al costurilor pentru constructia de locuinte. Media europeana de locuinte la o mie de locuitori se ridica la 450 de unitati, in timp ce in Romania se inregistreaza o medie de 347 de locuinte la o mie de persoane.

Piata va continua sa creasca

Preturile se mentin deosebit de ridicate, chiar daca numarul ofertelor este intr-o continua crestere. Spre exemplu, la recentele manifestari expozitionale pe profil imobiliar, cea mai ieftina garsoniera nu coboara sub 50.000 de euro. Daca visati cumva la trei sau patru camere, trebuie sa inmultiti oferta cu trei. In medie, o garsoniera in jurul sau in Bucuresti poate fi contractata cu aproximativ 50.000 euro, un apartament de doua camere cu circa 80.000 euro, iar unui cu trei camere, cu 150.000 euro.

In opinia analistilor, piata imobiliara va creste pe masura ce vom avea salarii mari, iar cererea trebuie sa-si gaseasca contrapartida intr-o oferta accesibila.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.