Daca in zona metropolitana a New Yorkului, Bank of America, cea mai importanta banca americana, are o sucursala la aproape 60.000 de oameni, in Bucuresti acoperirea celei mai mari banci din Romania, BCR, este de o locatie la 29.000 de persoane. In Manhattan, pe fiecare colt al intersectiei dintre Strada 32 si Park Avenue troneaza cate o sucursala de banca: Citibank, Commerce Bankorp, North Fork Bank si o sucursala a J. P. Morgan Chase. Toate astea la numai o aruncatura de bat de centrul bancar al HSBC.

Desigur, sa compari Manhattanul cu Dristorul suna aberant. si totusi, la intersectia dintre soseaua Mihai Bravu cu Camil Ressu, BCR si BRD au cate o sucursala perete in perete. Doua sute de metri mai incolo, la Baba Novac, BRD-ul mai are o sucursala, langa Banca Romaneasca si Finansbank. Din peisaj nu lipseste Banca Transilvania, cu o unitate la 100 de metri de intersectia cu Mihai Bravu. Aceeasi situatie de aglomerare bancara poate fi intalnita de altfel in numeroase zone din Capitala, dar si in marile orase din provincie. Prea multe banci? La ei acasa, newyorkezii ar spune ca da. "Credem ca se poate vorbi de o saturatie, dar e tipica pentru sistemul bancar, unde exista un spirit de turma", comenta presedintele si directorul executiv al Bank of America, Kenneth D. Lewis, citat de "New York Times". Bank of America, cea mai mare banca comerciala din SUA, are in zona metropolitana New York 374 de sucursale, la o populatie de aproape 22 milioane de oameni. Asta inseamna o sucursala la 58.800 de locuitori.

Bancile vor "vitrinele" marilor orase

La noi insa, bancile isi continua extinderea propriilor retele, mai ales in Capitala si in marile orase, politica acoperirii pietei oraselor mici provinciale fiind una ce tine de termene indelungate. In Bucuresti, reteaua bancara cea mai dezvoltata este cea a Bancii Comerciale Romane, cu 77 de unitati. Insa, comparativ cu Banca Americii in New York, aici acoperirea este de o sucursala BCR la 28.800 de locuitori. Practic dubla. In Romania, BCR (cu 450 de sedii) are o acoperire de zece ori mai mare decat are Bank of America, a carei retea nationala de 5.700 de sucursale este cea mai mare din SUA.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.