In afara investitiilor clasice facute pe o bursa sau alta, exista si o categorie de plasamente care, nu numai ca acopera in cele noua luni din anul curent inflatia, ci ofera si profituri frumusele. Acestea sunt create mai ales pentru cei a caror pricepere in domeniul investitiilor este mai mica si prefera sa lase banii pe mana celor mai priceputi. si incep sa aiba succes, mai ales ca deja clasicele depozite bancare la termen abia daca mai acopera devalorizarea leului, nemaipunand in calcul impozitul aferent care erodeaza si el destul de mult.

Fondurile mutuale au inregistrat cresteri ale activelor nete de pana la 10% in primele noua luni din 2006, cele mai mari castiguri fiind aduse de plasamentele in obligatiuni si in actiuni, potrivit unei analize realizate de Intercapital Invest. Fondul Orizont, cu plasamente in obligatiuni si instrumente cu venit fix, administrat de SAI Certinvest, a inregistrat cel mai mare randament, de 10,87%, in perioada 31 decembrie 2005 - 30 septembrie 2006. Activul net al fondului Orizont a ajuns la 1,93 milioane de lei, la 30 septembrie 2006, cu o valoare a unitatii de fond de 13,67 lei.

Pe locurile urmatoare s-au clasat Raiffeisen Prosper, fond cu plasamente in actiuni, administrat de Raiffesien Asset Management SAI , cu o crestere de 9,11%, si Transilvania, fond diversificat, administrat de SAI Globinvest, cu un randament de 7,79% pe primele noua luni din 2006. Raiffeisen Prosper a ajuns la un activ net de 15,34 milioane de lei, cu o valoare a unitatii de fond de 109,11 lei. Activul net al fondului Transilvania a urcat la 34,46 milioane de lei, cu o valoare a unitatii de fond de 41 de lei.

Din punct de vedere al activelor nete, la 30 septembrie 2006, pe primul loc se afla fondul monetar Simfonia 1, administrat de SAI SG Asset Management BRD, cu 67,61 milioane de lei, urmat de BCR Dinamic, fond cu plasamente diversificate, administrat de SAI BCR Asset Management, cu 65,64 milioane de lei, si Bancpost Plus, fond monetar, administrat de EFG Mutual Funds Management Romania SAI, cu 37,91 milioane de lei.

Activele nete ale fondurilor mutuale cu plasamente in actiuni au inregistrat cele mai mari cresteri pe primele noua luni din 2006. Star Next, administrat de SAI Star Asset Management, a inregistrat cea mai mare crestere a activelor nete, cu 585,98%, atingand valoarea de 2,74 milioane de lei, la 30 septembrie 2006, cu o valoare a unitatii de fond de 5,13 de lei. Pe locurile urmatoare se situeaza BCR Expert, administrat de SAI BCR Asset Management, cu o crestere de 513,67% a activului net, pana la valoarea de 10,56 milioane de lei si o valoare a unitatii de fond de 96,77 de lei, urmat de Active Dinamic, administrat de SAI Swiss Capital Asset Management, cu un activ net de peste 720.000 de lei, cu 131,98% mai mare decat la sfarsitul anului 2005, si o valoare a unitatii de fond de 15,39 de lei.

Fondurile diversificate si-au consolidat pozitia de lider pe piata fondurilor mutuale, cu o cota de peste 38%, urmate pe pozitia a doua de fondurile de actiuni, cu peste 27%, ceea ce inseamna ca aceste doua categorii reprezinta 65% din piata, potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

Piata fondurilor de investitii ar putea ajunge la doua miliarde de euro in trei-cinci ani, pe fondul diversificarii plasamentelor pe piata de capital, al noilor listari de la Bursa de Valori Bucuresti si al evolutiei descrescatoare a dobanzilor la bancile comerciale, potrivit estimarilor administratorilor de fonduri. Pentru acest an, estimarile acestora indica o crestere in continuare a pietei, in paralel cu evolutia Bursei de Valori Bucuresti si a Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri din Sibiu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.