Ca urmare a neindeplinirii standardelor sanitar-veterinare ale Uniunii Europene, prin prisma noului acquis comunitar din domeniul igienei, 402 unitati de industrie alimentara au fost inchise. Dintre acestea, 376 au activitatea suspendata temporar, iar 26 au fost suspendate definitiv. Astfel, un numar
de 2.171 de persoane au fost disponibilizate.

Pana la ora actuala, doar 47 de unitati din industria alimentara indeplinesc cerintele UE, 92 de unitati vor indeplini pana la data aderarii, iar 461 nu se asteapta sa indeplineasca cerintele la data aderarii.
Conform angajamentelor asumate in procesul de aderare la Uniunea Europeana, Agentia Nationala Sanitar-Veterinara si-a propus, printre alte obiective, si pe acela de creare a unui sistem de identificare si inregistrare a animalelor.

In acest sens, la sfarsitul anului trecut ANSV a finalizat activitatea de identificare si inregistrare a bovinelor referitoare la crotalii, pasapoarte si baza de date conform regulilor UE, iar pana in iunie 2006 aceasta activitate va fi finalizata si pentru ovine, caprine si porcine.
Sistemul de inregistrare si identificare a animalelor este necesar deoarece supravegherea si controlul veterinar micsoreaza riscul transmiterii bolilor la animale si de la animale la om.

Citeste si:

Acest sistem presupune crotalie (elementul de marcare a animalului), cardul exploatatiei, pasaportul animalului, certificat veterinar, baza nationala de date.
Sistemul de identificare si inregistrare a animalelor este necesar si gratuit. Crotalierea animalelor conduce la obtinerea de produse la standarde europene.
Animalele necrotaliate nu pot fi vandute, pasunate, taiate, nu pot beneficia de tratament veterinar si nu pot fi valorificate.

Pe de alta parte, prin restructurari etapizate ale activitatii de securizare a frontierei, se va reduce numarul actual de Posturi de Inspectie la Frontiera la 8: Halmeu, Siret, Sculeni, Albita, Constanta Nord si Sud, Otopeni si Stamora -Moravita. Vor functiona numai acele posturi care sunt constituite si echipate corespunzator standardelor Uniunii Europene.
Pana la sfarsitul anului, ANSV si-a propus evaluarea, monitorizarea si controlul unitatilor cu activitati de productie, prelucrare, transport si valorificare a alimentelor de origine non-animala.