Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va demara in urmatoarele zile un program de testare a aplicatiei bursiere care va sustine functionarea pietei produselor derivate, dupa ce actionarii sai au decis sambata respingerea proiectului de fuziune cu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS), potrivit directorului general al BVB, Stere Farmache. Directorul BVB a mai declarat ca proiectul de fuziune cu BMFMS a fost doar una din solutiile avute in vedere pentru introducerea instrumentelor financiare la BVB.

BVB precizeaza ca hotararea privind respingerea fuziunii cu BMFMS a fost luata in urma unor indelungi dezbateri si a unei analize atente din partea actionarilor si nu modifica obiectivele strategice ale Bursei de Valori Bucuresti privind introducerea de noi produse (instrumente financiare derivate) pe piata reglementata administrata de catre BVB. in acest sens, au fost finalizate reglementarile referitoare la organizarea la BVB a unui segment de piata dedicat tranzactionarii instrumentelor financiare derivate, reglementari care urmeaza sa fie transmise spre aprobare Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Primele instrumente financiare derivate care vor putea fi tranzactionate pe piata reglementata administrata de catre BVB vor fi contractele futures pe indicele bursier BET, completand astfel gama de produse financiare accesibile investitorilor din piata de capital din Romania.

Indicele BET este marca inregistrata a Bursei de Valori Bucuresti si este calculat incepand cu anul 1998. Tranzactiile cu contracte futures avand ca activ suport indicele BET se vor realiza la BVB pe platforma tehnica ARENA, investitorii beneficiind astfel de derularea operatiunilor pe piata futures si pe piata spot in cadrul aceluiasi sistem de tranzactionare.

BVB va fi primita in Federatia Europeana a Burselor de Valori
.
BVB) va fi primita in luna noiembrie in Federatia Europeana a Burselor de Valori , a declarat, luni, pentru Rompres, presedintele BVB, Septimiu Stoica. "Drumul nostru continua, de dezvoltare si completare a paletei investitionale si de a reprezenta una din cele mai importante burse din regiune. Din acest punct de vedere nimic nu s-a schimbat, poate doar strategia pe termen scurt", a spus Stoica, referindu-se la esecul fuziunii cu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS).

O delegatie a Federatiei Europene a Burselor de Valori s-a aflat in septembrie in Romania, pentru a face un audit al Bursei de Valori Bucuresti si a se documenta asupra relatiilor institutionale ale acesteia, in vederea admiterii cu drepturi depline in organizatie, in contextul aderarii la Uniunea Europeana.

Expertii europeni au verificat si relatiile institutionale si parerile pe care le au despre bursa alte entitati - Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Ministerul Finantelor Publice (MFP), Ministerul Integrarii Europene (MIE) si Banca Nationala a Romaniei (BNR). Din delegatie au facut parte atat functionari ai Federatiei Europene a Burselor de Valori, cat si reprezentanti ai unor burse importante, din Austria, Italia, Grecia, tarile scandinave.

BVB mai este membra a Federatiei Euro-Asiatice a Burselor de Valori (FEAS), care reuneste 28 de piete de capital, "de la Marea Adriatica pana la Marele Zid Chinezesc, o zona cu puternice traditii de comert, de schimb, nu numai pentru marfuri, ci si pentru valori mobiliare", potrivit reprezentantilor BVB.

BVB a devenit membra a FEAS in 2003, iar din octombrie 2004 face parte din Comitetul Executiv al FEAS, cu un mandat de doi ani. Misiunea FEAS este de a crea un mediu corect, eficient si transparent pentru bursele membre, cu putine bariere in ceea ce priveste tranzactionarea intre ele. Toate bursele de valori emergente din Europa si Asia pot adera la FEAS, care a fost infiintata in 1995.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.