Sursele de finantare sunt o problema pentru sectorul IMM atat in Romania, cat si in Europa in general, declara vineri Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania. Oficialul european a atins o problema care macina sectorul intreprinderilor mici si mijlocii de mai multa vreme. Anul 2006 a adus insa schimbari importante in privinta relatiei banci-IMM. Institutiile de credit s-au implicat in finantarea sectorului IMM nu doar prin relaxarea conditiilor de acordare a unui credit, dar si prin diversificarea portofoliului de produse.

Banca Transilvania a introdus pe piata abonamentul pentru IMM, BRD a lansat un pachet de credite acordabile practic "pe proiect", BCR si alte cateva banci au incheiat acorduri cu Eximbank prin care banca de stat garanteaza imprumuturile contractate de intreprinderile mici si mijlocii de la bancile comerciale. Piata finantarii IMM se misca si consemneaza o noua premiera. Citigroup a aranjat prima sindicalizare in lei acordata sectorului privat din Romania. "Imprumutul va fi utilizat pentru dezvoltarea portofoliului de credite oferite de ProCredit Bank micilor intreprinzatori", informeaza un comunicat al bancii.

150 milioane lei pentru microintreprinderile din Romania

"Fondurile vor fi utilizate numai pentru finantarea microintreprinderilor romanesti. In ultimii ani, acest sector a avut o crestere deosebita", a declarat directorul general al ProCredit Bank, Michael Kowalski, cu ocazia contractarii unui imprumut sindicalizat in valoare de 150 milioane lei. Citigroup Corporate and Investment Banking, divizia de corporate banking a Citibank Romania, a fost unicul aranjor al imprumutului, acordat in consortiu cu Banca Comerciala Romana, Eximbank Romania, Bancpost si subsidiarele din Romania ale Alpha Bank, UniCredit si Volksbank. Oferta, lansata initial pentru 120 de milioane lei, a fost suprasubscrisa. Imprumutul are o perioada de gratie de doi ani, iar dobanda este calculata prin adaugarea unei marje la media dobanzilor pe piata interbancara pentru credite.

La sfarsitul lunii august, ProCredit Bank avea un portofoliu de credite in valoare de 135 milioane euro, iar depozitele atrase de la clienti se ridicau la 90 de milioane euro. Pentru sfarsitul acestui an, ProCredit estimeaza active de peste 200 de milioane euro, fata de 182 milioane euro in luna august. De asemenea, banca are in vedere obtinerea unui profit de pana la 700.000 euro, fata de 550.000 euro dupa primele opt luni ale anului. Citibank a mai acordat imprumuturi sindicalizate si altor companii si institutii de credit, cele mai recente fiind operatiunile de finantare a grupului A&D Pharma (100 de milioane euro), Banca Transilvania (75 milioane euro) si grupul Accor pentru hotelul Novotel din Bucuresti (16 milioane euro).

Imprumut BERD pentru BRD

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare ar putea acorda un credit sindicalizat in valoare de 70 milioane euro Bancii Romane pentru Dezvoltare. Banii ar urma sa fie folositi, printre altele, si pentru finantarea sectorului IMM. Imprumutul face parte dintr-un proiect mai amplu, care vizeaza acordarea unor fonduri in valoare totala de 200 milioane euro.

Pachetul de credite sindicalizate va fi destinat cresterii surselor de finantare ale BRD, sprijinind procesul de expansiune a institutiei romanesti, permitandu-i acesteia sa lanseze noi produse pentru clientii corporatisti, pentru intreprinderile mici si mijlocii si pentru segmentul de retail. Astfel, BRD va dispune de fondurile necesare pentru a acorda finantare intreprinderilor mici si mijlocii, credite pe termen lung pentru companii si credite ipotecare pentru populatie. Impactul proiectului se va reflecta in mobilizarea resurselor de pe piata, prin sprijinul acordat de BERD unei banci locale.

BT se imprumuta pentru sprijinirea IMM

Banca Transilvania ar putea semna la jumatatea lunii noiembrie un acord pentru un imprumut de pana la 75 milioane euro, a declarat Robert Rekkers, directorul general al bancii. Printre institutiile creditoare se va numara si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, principalul actionar al BT. Banii vor fi destinati sustinerii activitatii de creditare a sectorului IMM, segment-tinta pentru Banca Transilvania.

De altfel, institutia de credit a lansat marti Clubul Intreprinzatorului Roman, organism dedicat colaborarii cu intreprinderile mici si mijlocii. Membrii Clubului vor avea posibilitatea de a participa la sesiuni de training, conferinte si evenimente organizate de BT. Reteaua teritoriala a Bancii Transilvania depaseste 310 unitati.

"Cresterea numarului de unitati depinde de ritmul de dezvoltare al economiei romanesti. Nimeni nu s-a asteptat la un avans economic asa de important. Daca economia merge in sus, la fel facem si noi", a aratat Rekkers.

Banca Transilvania a obtinut in primele sase luni ale anului un profit net de 58,7 milioane lei (16,6 mil. euro), cu 13% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul avansului activelor cu 27% fata de nivelul de la finele anului 2005, la 6,25 miliarde lei (1,74 mld. euro). La finele lunii iunie, banca avea un portofoliu de credite de 4,04 miliarde lei, in crestere cu 35% fata de decembrie 2005.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.