Varujan Vosganian: "Romania a incheiat tranzitia la economia de piata, nu doar institutional, dar si functional"

Dupa mai bine de 16 ani de tranzitie, Romania se poate mandri cu faptul ca a intrat in clubul tarilor cu o economie de piata functionala. "Din luna septembrie a acestui an, Romania se numara printre tarile cu o economie de piata functionala", a declarat presedintele Comisiei de buget-finante a Senatului, Varujan Vosganian, citat de Mediafax.

Oficialul PNL a subliniat ca agentiile de rating importante au acordat Romaniei evaluari foarte bune. "Calificativele acordate de agentiile de rating - chiar si exigenta Moody's - sunt un adevarat elogiu pentru economia romaneasca. Am intrat oficial intre tarile din clasa A, cu risc scazut pentru investitorii straini. Putem afirma ca nu doar institutional, dar si functional, Romania a incheiat tranzitia la economia de piata", a adaugat Vosganian. Moody's Investors Service a imbunatatit vineri ratingul acordat Romaniei, cu perspectiva stabila, la "Baa3", pe baza performantelor economice bune si a situatiei favorabile a finantelor publice, potrivit agentiei internationale de evaluare financiara.

"Revizuirea a fost determinata de imbunatatirea situatiei institutionale si de reducerea datoriei guvernamentale. Aderarea la Uniunea Europeana in ianuarie 2007 ar trebui sa consolideze aceste progrese si sa determine necesitatea continuarii reformelor", se arata intr-un comunicat al Moody's. Agentia a imbunatatit ratingurile pentru datoriile pe termen lung si scurt, in valuta si moneda nationala, cu perspectiva stabila, la "Baa3", respectiv, "P-3".

In urma revizuirii, plafonul de tara in valuta pentru obligatiunile pe termen lung a fost majorat la "A1".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.