Dupa ce tara noastra va adera la UE, sectorul cu cele mai mari probleme va fi cel agricol, in pofida fondurilor europene ce vor fi allocate in aceasta directie, sunt de parere specialistii din domeniu. Ei spun ca, din 2007, cheltuielile cu productivitatea vor creste foarte mult, in conditiile in care va exista o presiune foarte mare asupra agricultorilor si din partea concurentei. Producatorii de lapte, legume si fructe vor primi bani de la stat doar daca pretul produselor va cobori sub cel minim convenit, la fel cum se intampla in cazul cerealelor.

Toke Istvan, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), a declarat, in cadrul unui seminar organizat de Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR), ca Romania se va confrunta cu probleme majore in agricultura dupa integrare."Deschiderea portilor spre UE va duce la fuga angajatilor pregatiti din tara si, de asemenea, vor fi probleme grave in competitivitatea economica si agricola", a spus oficialul MAPDR.

El crede ca, din aceasta cauza, cheltuielile de productivitate vor creste foarte mult, in conditiile in care, in acest domeniu, va exista o presiune asupra producatorilor agricoli."Cotele de lapte si de vin vor schimba modul de viata al taranilor, iar taxele vamale vor disparea. Totodata, vor veni bani europeni, avand in vedere ca agricultura va primi 40% din totalul fondurilor UE", a precizat Istvan. In opinia sa, pentru a nu se ajunge la clauza de salvgaldare, cele doua agentii, respectiv Agentia de Plati si Interventie si Agricultura si fosta Agentie Sapard, trebuie sa devina functionale pana la data integrarii si, mai ales, sa reuseasca sa absoarba fondurile.

In context, Mihail Dumitru, reprezentantul Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, a declarat ca Romania va primi pentru acest domeniu, in perioada 2007 - 2013, suma de 8 miliarde de euro pentru fonduri structurale, din care 0,74 miliarde sunt alocati pentru 2007.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.