Cu toate ca ar fi trebuit desfiintate de la 1 octombrie 2006, asa cum prevede legea, magazinele duty-free de la frontierele Romaniei continua sa isi desfasoare nestingherite activitatea

Desi ar fi trebuit desfiintate incepand cu 1 octombrie 2006, dupa cum prevede legea, magazinele duty-free de la frontierele Romaniei continua sa isi desfasoare nestingherite activitatea. Misterul acestei stari de fapt se afla la Ministerul Finantelor Publice (MFP), care a blocat, prin diverse tertipuri juridice si din interese absconse, ordonanta de urgenta care prevedea ca, potrivit solicitarilor UE, Romania isi va inchide magazinele duty-free care activeaza la punctele rutiere si vamale de trecere a frontierei la 1 octombrie 2006.

Guvernul a adoptat in luna iunie a.c. o ordonanta de urgenta potrivit careia magazinele duty-free mai pot functiona numai in aeroporturi, porturi maritime si la bordul aeronavelor care efectueaza curse in trafic international, urmand ca cele de la vamile terestre si navale sa fie desfiintate dupa ce stocurile de marfa vor fi vandute, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data publicarii ordonantei in Monitorul Oficial. Conform art. 18, alin.1 al OUG nr. 48 din 28 iunie 2006, "autorizatiile de functionare emise pentru magazinele duty-free situate in punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, altele decat aeroporturile cu tranzit international, respectiv la bordul aeronavelor care efectueaza curse in trafic extern de pasageri, si pentru magazinele duty-free diplomatice isi inceteaza valabilitatea la 90 de zile de la data publicarii prezentei ordonante de urgenta".

Termenul de inchidere a expirat

Avand in vedere ca ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial la 30 iunie 2006, un calcul simplu ne arata ca duty-free-urile aflate la punctele de trecere a frontierei de stat terestre ar fi trebuit desfiintate la 1 octombrie a.c., numai ca acest lucru nu s-a intamplat.

Autoritatile invoca fel si fel de motive pentru a "explica" aceasta intarziere si asistam chiar la o pasare a responsabilitatii de la un minister la altul. Se pare ca motivatiile oferite de autoritati la momentul in care au hotarat introducerea acestor reglementari, si anume "combaterea criminalitatii organizate, a coruptiei si a evaziunii fiscale" ori nu mai sunt atat de puternice, ori alte scopuri mai mult sau mai putin ortodoxe ale unor persoane cu influenta in mediile politice au facut ca aplicarea legii sa fie tergiversata.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.