In sedinta de joi s-au realizat din nou tranzactii record, in valoare de 73,4 milioane lei cu titlurile tranzactionate pe portalul bursei, din care 2,82 milioane reprezinta tranzactii cu societati listate pe piata Rasdaq, dar tranzactionate pe BVB, se arata in raportul zilnic de tranzactionare bursiera realizat de SSIF Broker SA

Indicii pietei au suferit o usoara corectie, cu un nivel de inchidere de 8.367 pc. in cazul BET (mai jos cu 0,58% comparativ cu sedinta de miercuri) si 5.024 pc. in cazul BET-C, care a pierdut 0,38% pe date zilnice. Doar indicele BET-FI a reusit sa se aprecieze din nou, de aceasta data mai moderat, cu 0,41%, pana la nivelul de 54.078 pc. De altfel societatile de investitii financiare au dominat clar ziua de joi, atat prin valoarea cumulata a tranzactiilor cu aceste actiuni de 36,5 milioane lei, cat si prin dinamica preturilor din cursul zilei, care au fost in crestere accentuata in cursul diminetii, cand la deschiderea Bursei s-au atins si maximele zilei, dupa care vanzatorii au impins preturile in zona negativa pentru aceste actiuni.

Totusi, spre finalul sedintei, s-a observat o preponderenta a ordinelor de cumparare, iar preturile de inchidere au fost superioare cu aproximativ 0,03 lei minimelor zilei. Astfel, SIF2, cel mai tranzactionat titlu al zilei, s-a tranzactionat intre 2,63 si 2,73 lei/actiune, iar pretul de inchidere a fost de 2,66 lei/actiune, in scadere cu 0,37%. Cu acest emitent s-au realizat tranzactii in valoare de 15 milioane lei, urmat indeaproape de SIF5, cu tranzactii in valoare de 13,5 milioane lei, rezultata din transferul a 4,4 milioane actiuni. in acest caz pretul de inchidere a fost constant comparativ cu cel de miercuri, tranzactiile realizandu-se intre 3,03 si 3,12 lei/actiune, cu inchidere la nivelul de 3,07 lei. SIF3 a inchis ziua la 2,5 lei/actiune, in crestere cu 0,40%, SIF4 a consemnat o inchidere a zilei la 1,77 lei/actiune, curs in usoara apreciere, iar SIF1, cu ultimul pret la 2,67 lei/actiune, a castigat si el 1,52%.

Titlurile importante de la categoria I a bursei au suferit corectii, venite insa dupa aprecieri sustinute din ultimele 3 sedinte. Corectiile au venit insa pe niste volume tranzactionate in scadere. SNP Petrom a retestat nivelul important depasit miercuri, de la 0,6 lei/actiune, care a fost si pretul de inchidere al zilei si care a consemnat o scadere de 1,64%. Lichiditate a fost in schimb destul de buna in cazul RRC, iar aici pretul s-a apreciat cu 1,09%, cu un maxim al zilei la 0,0927 lei/actiune, inchiderea gasind actiunile rafinariei la cursul de 0,0925 lei/actiune.

Tranzactiile cu actiunile producatorului sibian de arcuri auto Compa Sibiu (CMP) au castigat in lichiditate, 254.000 actiuni fiind transferate la un curs mediu de 1,05 leu/actiune. BRD intampina dificultati de a trece de nivelul destul de important de 19 lei/actiune (curs de inchidere), vanzarea la acest pret fiind una importanta. Scaderea de pret procentuala a fost redusa, transferurile cu aceste actiuni contribuind cu 1,65 milioane lei la valoarea tranzactiilor zilnice.

Banca Transilvania a inchis ziua pe scadere, pana la nivelul de 1,14 lei/actiune, iar Broker Cluj-Napoca s-a apreciat usor, pana la pretul de 1,4 lei/actiune, in conditiile unor tranzactii importante, de aproximativ 366.000 actiuni. IMP a inchis ziua la 0,525 lei/actiune, BIO la 0,595 lei/actiune, iar BCC la 0,56 lei/actiune.

Silviu TURC
Departamentul de Tranzactionare SSIF Broker SA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.