Mostenitorii industriasilor Malaxa si Auschnit au primit ieri titluri de despagubire pentru proprietatile confiscate de regimul comunist, titluri care vor fi transformate in actiuni la Fondul Proprietatea. Valoarea totala a despagubirilor se ridica la aproximativ o treime de miliard de euro si vine in contul mostenirilor calculate pentru fostele uzine Faur, Republica si Combinatul Siderurgic Resita

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) a inmanat ieri titlurile de despagubire pentru mostenitorii industriasilor Nicolae Malaxa si Max Auschnit, in valoare de 1,1 miliarde lei (311,07 milioane de euro) care vor fi ulterior transformate in actiuni la Fondului Proprietatea

Titlurile de despagubire acordate mostenitorilor celor doua familii au fost calculate pentru fostele uzine Nicolae Malaxa (Faur Bucuresti), Uzina de Tuburi si Otelarii (Republica Bucuresti) si Uzinele si Domenii Resita (Combinatul Siderurgic Resita), care au fost confiscate de regimul comunist.

"Mostenitorii lui Nicolae Malaxa, respectiv Loreen Malaxa, sotia nepotului industriasului (decedat) si nepotii acestuia, Georgeta si Filip Palade, au primit titluri de despagubire in valoare cumulata de 1,080 miliarde de lei (aproximativ 305 milioane euro). Mostenitorii lui Max Auschnit, respectiv fiul acestuia, Steven Auschnit, si Nuria Auschnit, sotia fiului Robert Auschnit (decedat), au primit despagubiri in valoare de 37,697 milioane lei (10,66 milioane euro) pentru o parte din actiunile detinute la fostele Uzine si Domenii Resita (Combinatul Siderurgic Resita).

Auschnit: Voi vinde actiuni la Fondul Proprietatea si voi investi in Romania

Steven Auschnit, fiul industriasului Max Auschit, a declarat, pentru NewsIn ca intentioneaza sa vanda actiunile in valoare de37,697 milioane lei (13 milioane dolari) pe care le va primi la Fondul Proprietatea si va investi o parte din bani in Romania.

"O parte o sa ii investesc in Romania daca gasesc ceva. Este o chestiune legata de teren sau poate fi o afacere. Prefer o afacere, dar pentru aceasta trebuie sa gasesc un partener bun, trebuie sa fie cineva in care am incredere, pe care il cunosc. Depinde. Nu sunt asa de tanar ca sa vin si sa incep o afacere". Acesta a adaugat ca "daca Fondul Proprietatea va fi listat pe Bursa, o sa pot sa vand actiunile si sa pun banii sa lucreze. Voi investi o parte din bani in Romania. Intentionez sa aduc si asociatii mei din America pentru a investi aici".

"Aceasta decizie a statului roman de a despagubi mostenitorii lui Nicolae Malaxa si Max Auschnit este un act de normalitate si demonstreaza aplicarea corecta a legii, iar din punct de vedere istoric reprezinta o recunoastere a meritelor celor doua personalitati care au contribuit la dezvoltarea industriei romanesti moderne", a declarat citat de NewsIn, avocatul Corin Trandafir, partener la firma de avocatura Rubin Meyer Doru Trandafir, care reprezinta interesele mostenitorilor celor doua familii. "Speram ca Guvernul sa adopte cat mai repede legile care sa permita finalizarea procesului de restituire prin listarea Fondului Proprietatea", a adaugat Corin Trandafir.

Urmasii sunt impacati

Din suma totala, mostenitorii lui Nicolae Malaxa au primit cele mai mari despagubiri, respectiv 622,5 milioane lei pentru Uzina Faur, 384,7 milioane lei pentru Republica si 73,3 milioane lei pentru Combinatul Siderurgic Resita. "Evaluarile bunurilor care au apartinut celor doua familii au fost realizate in cadrul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului si valorile acestora sunt reale si juste, apropiate de cele calculate de noi", a precizat Corin Trandafir.

"Sunt bucuros ca pot sa capat inapoi o parte dintre proprietatile care au apartinut tatalui meu, Max Auschnit, sper ca Fondul Proprietatea va fi listat pe Bursa pentru ca sa finalizam aceasta restitutie", a declarat Steven Auschnit, fiul industriasului Max Auschnit, cu ocazia primirii titlurilor de despagubire din partea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.

"Pentru mostenitorii lui Nicolae Malaxa mai exista o cerere importanta de restituire, care va fi solutionata ulterior, pentru Uzinele Tohanul Vechi din Brasov cu productie de armament si biciclete, care este de competenta Ministerului Finantelor si unde ne asteptam sa obtinem aproximativ 10 milioane euro, suma care este in curs de evaluare", a declarat avocatul Corin Trandafir.

"Pentru mostenitorii lui Max Auschnit se vor mai acorda si alte titluri de despagubire, evaluate la zeci de milioane de euro, pentru fosta uzina Titan Nadlac Calan SAR, confiscata de regimul comunist, care intre timp s-a dezmembrat in mai multe societati si pentru care nu se mai poate aplica solutia despagubirii in natura", a mai spus Corin Trandafir.

"Aceste restituiri fac parte din retrocedarile istorice, cum au fost cele pentru Muzeul Brukenthal si Castelul Peles, si reprezinta gesturi de reparatie morala pentru cele doua familii istorice care au marcat industria romaneasca interbelica", a declarat Ingrid Zaarour, presedintele ANRP.

Potrivit acesteia, despagubirile pentru mostenitorii industriasilor Nicoale Malaxa si Max Auschnit sunt pentru cele mai mari valori calculate pana acum si s-a ales aceasta solutie intrucat imobilele confiscate nu mai pot fi restituite in natura din cauza ca au fost privatizate, demolate sau instrainate pe baza unor legi ale fostului regim comunist.

Banii exista. Pe hartie

Mostenitorii celor doua familii vor detine, cumulat, un pachet de 7% din actiunile Fondului Proprietatea, dupa transformarea titlurilor de despagubire in actiuni, potrivit presedintelui Fondului, Alexandru Paunescu. Totusi, titlurile de proprietate pentru mostenitorii celor doua familii nu vor putea fi transformate imediat in actiuni.

"Conversia titlurilor de despagubire in actiuni la Fondul Proprietatea pentru mostenitorii familiilor Malaxa si Auschnit, ca si pentru alti 3.000 de fosti proprietari sunt deocamdata blocate pana la aparitia ordonantei de urgenta care modifica Legea 247/2005, prin care va fi stabilit noul algoritm de calcul care se va aplica pentru viitorii actionarii fondului", a declarat Alexandru Paunescu, presedintele fondului.

Fondul Proprietatea a fost creat in anul 2005 pentru a acorda despagubiri pentru constructiile, terenurile si padurile care au fost confiscate in perioada 1945-1949 de fostul regim comunist si care nu mai pot fi restituite in natura. Fondul detine in portofoliu pachete majoritare si minoritare de actiuni la 114 societasi comerciale cu capital de stat, care au fost transferate de la Ministerul Transporturilor, Ministerul Finantelor, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Ministerului Economiei si Comertului si de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Capitalul social al fondului este de 14,240 miliarde lei (aproape 4 miliarde euro), iar valoarea nominala a unei actiuni este de un leu. Actiunile care vor fi emise in contul titlurilor de despagubire sunt nominative, in forma dematerializata si confera drepturi egale fiecarui actionar. Potrivit estimarilor, Fondul Proprietatea va fi listat la Bursa de Valori Bucuresti cel mai probabil in luna mai 2007, dupa selectia noului manager de fond.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.