In cursul sedintei de tranzactionare de luni investitorii de la Bursa de Valori au avut parte de o piata agitata. Cursurile actiunilor au avut o volatilitate ridicata, mai ales pentru titlurile SIF, care au variat in cursul chiar 0,11 lei in cazul SIF2. sedinta de tranzactionare s-a deschis indecis, insa treptat ordinele de cumparare s-au dovedit mai puternice, se arata in raportul zilnic de tranzactionare realizat de SSIF Broker SA.

Cursurile au urcat constant pe fondul unor tranzactii importante, iar vanzarea parea sa nu mai faca fata ordinelor de cumparare de pe aceste simboluri asa incat am asistat la noi maxime pe aceste titlrui. Cele mai tranzactionate au fost titlurile SIF Moldova, cu un volum de 3,5 milioane actiuni si o valoare de peste 8.7 milioane lei, aflandu-se in crestere cu 0.11 lei fata de sedinta precedenta(+4.55%), pana la nivelul de 2,53 lei/actiune.

Tot de o valoare ridicata a tranzactiilor s-a bucurat si SIF5 Oltenia (7 milioane lei), apreciindu-se insa cel mai putin dintre societatile de investitii financiare, cu 1,72%, atingand pretul de 2,95 lei, cu 0.01 lei mai putin decat maximul zilei. Celelalte societati SIF au avut urmatoarele evolutii: SIF1 Banat Crisana s-a apreciat pana la 2,55 lei(+2,41%), SIF3 Transilvania a avut ca pret de inchidere 2,45 lei(+2,94%) si SIF4 s-a apreciat cu 0.06 lei, inchizand sedinta la pretul de 1.68 lei(+3,7%). Indicele sintetic al acestor actiuni, BET-FI, a inchis ziua la nivelul de 35.220 pc., in apreciere cu 2,60%.

Si pe celelate actiuni listate la BVB s-au realizat tranzactii importante, insa nu de amploarea celor de pe actiunile societatilor de investitii financiare. Dintre actiunile listate la categoria I ale bursei, TLV a fost cel mai lichid simbol, cu 5,8 milioane actiuni tranzactionate, in valoare de 6,3 milioane lei. Pretul s-a apreciat puternic fata de sedinta de vineri, in cursul zilei s-a ajuns la un pret maxim de 1,11 lei, dupa ce miercuri ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a derulat la 1,06 lei/actiune, reusind ca pretul de inchidere sa fie cel de 1,11 lei, echivalentul unei aprecieri zilnice de 4,72%. BRD s-a tranzactionat intre un minim de 18 lei si un maxim de 18,4 lei, care a fost si ultimul pret consemnat, in crestere cu 1,66%. Valoarea acestor tranzactii a fost de 2,05 milioane lei.

Actiunea SNP, dupa o lunga perioada de incertitudine a reusit o crestere mai consistenta in sedinta de luni, pe date zilnice fiind de 2,68%, pana la 0,575 lei/actiune, cu o valoare totala a tranzactiilor de 2,3 milioane lei. si celalalt emitent important din domeniul petrolier listat la bursa, Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), a reusit sa se aprecieze. Valoarea tranzactionata nu a fost mai buna decat in cazul SNP, doar 1,6 milioane lei rezultate din transferul a 18 milioane actiuni, care au stabilit un pret de inchidere de 0,0906 lei, in crestere cu 0,44%. Biofarm, cu care s-au realizat tranzactii in valoare de 0,5 milioane lei, s-a apreciat si ea, iar ultimul pret al zilei a fost de 0,57 leii/actiune.

Cresteri ale preturilor s-au consemnat in cazul actiunilor Broker Cluj-Napoca, cu 1,55%, pana la 1,31 lei, Compa Sibiu, cu 0,98%, pana la 1,03 lei, Impact Bucuresti, +2%, pret de inchidere 0,51 lei, iar Banca Comerciala Carpatica s-a apreciat cu 6,86%, ultimul pret fiind 0,545 lei.

Darie Moldovan
Departamentul de Tranzactionare SSIF Broker SA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.