Un popas turistic e, de cele mai multe ori, o afacere care fluctueaza, dupa reguli nu prea clare. Au mers bine inainte de 89, pentru ca erau putine, iar romanii calatoreau mai mult. Acum, pe soselele pline de tiruri, soferii sunt cei care formeaza clientela si asigura profitul intreprinzatorilor cu gratare si camere pentru o noapte. Unii fac rapid averi, se ridica la trei stele si-si construiesc piscine la numai 20 de metri de traficul aglomerat al DN-urilor.

Acum vreo 20 de ani, pe drumul ce leaga Pitestiul de Ramnicu Valcea, la Dedulesti, era la marginea drumului doar un izvor, la care soferii opreau pentru apa. Mai tarziu, localnicii au inceput sa vanda aici fructe. Pentru ca soferii erau obisnuiti sa opreasca la izvor si cum uzina Dacia era aproape, un intreprinzator si-a deschis un chiosc de piese auto.

Astazi, in schimb, Dedulestii sunt renumiti pentru micii care se vand la marginea drumului. La aparitia primului gratar, fiecare sofer care trecea pe la Dedulesti oprea, ca sa-si potoleasca foamea. Localnicii povestesc ca si iarna, cele cateva mese de plastic infipte in zapada de jumatate de metru erau mereu pline. Acum sunt zece firme si zece gratare. Afacerile celor zece merg la turatie maxima, mai ales vara si in timpul saptamanii. Cu investitii minime, grataragii de la Dedulesti au creat aproape un brand - micii de pe Dealul Negru, cu mare cautare atat la soferii de tiruri, cat si la turistii de ocazie.

La Dedulesti, lumea e pusa pe facut bani. Concurenta este acerba, iar patronii, desi gard in gard, nu vorbesc intre ei si nu se inteleg. Mainile dibace intorc micii pe gratarul sfaraind, iar banii curg. Dupa spusele comerciantilor, pe cele zece gratare se fac zilnic aproape 20.000 de mititei. La 2 lei noi bucata, fiecare intreprinzator baga in casa 40.000 RON pe zi. Aici conteaza vadul si rapiditatea cu care soferii sunt serviti.