Intr-un interviu acordat postului de radio BBC, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a precizat ca "abia in 2010-2011 clientii bancilor din Romania vor putea obtine un credit cu dobanzi similiare celor aplicate de bancile europene."

De asemenea, Adrian Vasilescu a precizat ca, pe de o parte, in acest moment bancile europene au tendinta de a creste dobanzile, in timp ce economia romaneasca nu se compara cu economia din Uniunea Europeana si, mai ales, din tarile dezvoltate ale spatiului vest-european. De asemenea, reprezentantul BNR a subliniat ca bancile nu au niciun drept in plus de a trai altfel decat oricare companie din Romania, fie ca face mobila, fie ca vinde petrol, fie ca exporta otel, acestea trebuind sa se alinieze la conditiile din Romania, care inseamna: inflatie mai mare, care, intotdeauna conduce la dobanzi mai ridicate.

Precizam ca, in general, bancherii sunt nemultumiti de politica BNR privind acordarea creditelor catre populatie, dar respectivele restrictii sunt cauzate de necesitatea imperioasa de a tine inflatia sub control. Desi creditul ipotecar din Romania are o pondere situata undeva in jurul a 10% din total credite, datele statistice indica o crestere ingrijoratoare a creditului neguvernamental, la care cea mai importanta contributie o are chiar populatia.

Spre exemplu, la sfarsitul lunii august, creditul neguvernamental in lei era de 43,577 miliarde RON, din care 20,558 era la populatiei, dar in ultimul an, componenta populatiei a crescut cu 126%, fata de 89,1% in cazul persoanelor juridice. Acest aspect e dublat de faptul ca si componenta in valuta a creditului neguvernamental al populatiei a crescut cu 3,6 ori mai rapid in ultimul an decat cel contractat de companii. Pe de alta parte, economiile in lei ale populatiei in aceeasi perioada de timp au crescut doar cu 17,9%, iar cele in valuta cu 33,6%, pe fondul trimiterii in tara a banilor castigati de muncitorii romani din strainatate.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.