Preturile locuintelor sint mari in orasele din Noua Zeelanda. Asta si pentru ca trei patrimi din populatie locuieste in mediul urban. Oferta este, totusi, bogata.

In Noua Zeelanda, cele mai multe spatii de locuit se gasesc in mediul urban. Cel mai mare oras este Auckland, acolo unde se afla o patrime dintre locuitorii tarii, iar capitala statului este Wellington. Chiar daca mediul urban atrage din ce in ce mai multi locuitori, mediul rural este si el destul de cautat de strainii care doresc sa se stabileasca in Noua Zeelanda, mai ales din cauza frumusetilor naturale existente aici.

Preturi

Cele mai importante orase din Noua Zeelanda sint Wellington, capitala tarii, si Auckland, cea mai mare aglomerare urbana. Preturile apartamentelor din aceste doua mari orase sint relativ la fel, cu un surplus de pret la cele din capitala Wellington. Astfel, in Auckland o garsoniera de 32 mp, situata intr-un imobil mai vechi, costa 69.000 de dolari, pe cind o garsoniera situata intr-un imobil nou, cu o suprafata ceva mai mica, de 29 mp, costa 99.000 de dolari.

La apartamentele de doua camere, cu o suprafata de 43 mp, pretul creste la 145.000 de dolari, pe cind la cele de trei camere, preturile variaza intre 168.000 de dolari, pentru un apartament cu o suprafata de 54 mp, si 199.000 de dolari, pentru acelasi apartament de trei camere, dar cu o suprafata de 59 mp. Diferenta de pret dintre apartamentele cu acelasi numar de camere si cu o suprafata locuibila comparabila poate fi explicata prin localizarea lor in oras. Cele mai scumpe se afla in zonele centrale, pe cind celelalte se afla in zone mai indepartate de centru. In Wellington, o garsoniera de 30 mp costa mai mult decit in Auckland, adica 120.000 de dolari. In ceea ce priveste apartamentele de doua camere, cu o suprafata de 45 mp, acestea costa aproximativ 175.000 de dolari, iar cele de trei camere putin mai mult, 179.000 de dolari.

In mediul rural, preturile locuintelor sint mai mici. Acestea sint preferate de obicei de cetatenii straini care doresc sa se stabileasca in Noua Zeelanda, pentru ca ele ofera intimitate, peisaje superbe si un teren aferent destul de mare. O astfel de locuinta, situata in mediul rural, cu patru dormitoare, un living mare si cu o suprafata de pamint aferenta de 26 de hectare, costa doar 140.000 de dolari.

Chirii mari

Ca si in Australia, chiriile percepute la locuintele din Noua Zeelanda sint pe saptamina. Piata chiriilor din cele doua mari orase Auckland si Wellington se deosebeste semnificativ in ceea ce priveste spatiul de locuit scos pe piata spre a fi inchiriat.

Daca in Auckland chiriile pornesc de la 230-350 de dolari/saptamina pentru o garsoniera, acestea ajung la 300-450 de dolari/saptamina pentru un apartament de doua camere. Apartamentele de trei si de patru camere nu sint cautate din cauza chiriilor care depasesc cu mult nivelul celor de doua camere.

In Wellington, apartamentele scoase pe piata spre a fi inchiriate sint putine, insa aceasta piata ofera case si vile la periferia orasului. Astfel, chiriile percepute aici pornesc de la 240 de dolari/saptamina pentru o casa veche cu trei camere si ajung la 550 de dolari/saptamina pentru vilele noi. Dezavantajul acestora consta in distanta care trebuie parcursa pentru a ajunge in oras, fapt ce necesita existenta unei masini.

Acces usor

In cazul achizitionarii unei simple proprietati imobiliare de catre un cetatean strain, aprobarea cererii necesare depinde de intentiile doritorului. Astfel, in cazul in care acesta isi manifesta interesul pentru a se stabili definitiv in Noua Zeelanda, aprobarea cererii de cumparare de proprietati imobiliare va fi un simplu demers birocratic care se va elibera in cel mai scurt timp posibil. Pentru cei care doresc achizitionarea unei locuinte de vacanta, aprobarea va dura mai mult si va fi atent studiata de comisia de analiza a investitiilor straine. Aceasta este responsabila pentru toate investitiile straine din Noua Zeelanda, iar o comisie speciala din cadrul acesteia va analiza investitiile imobiliare.

De obicei, guvernul Noii Zeelande aproba destul de usor majoritatea investitiilor straine, iar in domeniul imobiliar acestea sint incurajate. Aceasta comisie constituie un grad minim de control pe care il are guvernul asupra investitiilor imobiliare. Singurele exceptii de pe piata imobiliara pentru care aceasta comisie nu aproba cererea de investitie imobiliara o constituie terenurile de interes national sau luciul de apa. In aceste cazuri, analiza cererii este mai profunda si exista restrictii de cumparare sau pentru viitoarea destinatie a proprietatii si a modificarilor care urmeaza a fi aduse acesteia. Durata maxima de eliberare a acestei aprobari, in afara exceptiilor expuse mai sus, este de maximum zece zile lucratoare. O alta conditie suplimentara de a sta in Noua Zeelanda o constituie viza de intrare care este absolut obligatorie


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.