Cel tarziu joi vom afla data la care vor fi depuse ofertele finale la privatizarea CEC. Cel putin astfel promite ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. In cursa pentru achizitionarea pachetului de 69,9% din actiunile Casei de Economii si Consemnatiuni au ramas doua banci: National Bank of Greece si OTP.

Daca reprezentantii primei banci au evitat sa comenteze in vreun fel evolutia procesului de vanzare sau pretentiile financiare ale statului, presedintele OTP a aratat ca pretul solicitat pentru pachetul majoritar al CEC depaseste valoarea reala a ultimei banci de stat din Romania.

In urma cu o saptamana, KPMG a prezentat Comisiei de privatizare auditul limitat asupra rezultatelor obtinute de CEC in primul semestru al anului. In faza finala este luat in considerare doar pretul oferit de candidati, criteriile de ordin tehnic nemaiavand nici un fel de relevanta. Potrivit unor surse apropiate procesului de privatizare, NBG a oferit putin peste 500 milioane euro, in timp ce ungurii de la OTP au lansat o oferta situata intre 450 si 500 milioane euro.

Active de sase miliarde lei

Activele CEC au ajuns la 6,1 miliarde pe primele noua luni, a declarat presedintele CEC, Eugen Radulescu, precizand ca portofoliul de credite la finele acestei perioade reprezinta 2,7 miliarde lei. CEC avea active de 6,08 miliarde de lei la finele semestrului I si o cota de piata de 4,2%, ocupand pozitia a sasea in sistemul bancar romanesc. Potrivit presedintelui bancii, Casa de Economii si Consemnatiuni a obtinut dupa primele opt luni un profit brut de 8,47 milioane euro.

\"Practic, am ajuns sa obtinem un profit brut de aproape cinci milioane de lei pe luna\", a spus Radulescu. CEC are, in prezent, un capital social de 149,7 milioane lei si o retea de 1.391 unitati, in mediul urban si rural. Banca are ca obiectiv principal in 2006 cresterea cotei de piata prin atragerea de noi clienti, atat din randul populatiei, cat si al companiilor, concomitent cu mentinerea clientelei actuale, prin pregatirea permanenta de noi produse si servicii la nivelul standardelor practicate de celelalte banci din Romania, sustin reprezentantii bancii.

Brandul CEC, cel mai important activ

\"Valoarea cu care va fi vanduta CEC nu ar trebui sa depinda in primul rand de calculul contabil al activelor, ci mai degraba de brandul, de numele CEC pe piata. Pana la urma, 1.000 si ceva de unitati CEC in zone rurale nu stiu cat inseamna, avand in vedere capacitatea redusa de garantare, de exemplu, a unui credit de catre multi din zonele rurale\", a declarat pentru BCC analistul economic Liviu Voinea. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, estima valoarea de piata a celor 1.400 de sedii in jurul a 200 milioane euro. De altfel, strategia Casei de Economii si Consemnatiuni puncteaza, printre altele, si vanzarea unui numar important de sedii. Consiliul de Administratie al Casei de Economii si Consemnatiuni va vinde in acest an mai multe sedii din tara pentru eficientizarea activitatii, pana in prezent fiind vandute 15 dintre acestea.

\"Banca noastra are in proprietate peste 950 de spatii, de-a lungul si de-a latul tarii. Unele dintre acestea sunt supradimensionate, altele sunt investitii in curs, care au fost intrerupte, unele chiar de mai bine de doi ani, si, in orice caz, nu sunt necesare activitatii bancii, iar decizia de vanzare a spatiilor care sunt excedentare a fost una de business. Aveam unele spatii care erau in localitati mici, de provincie, de cateva mii de metri patrati, si niciodata nu ar fi fost nevoie de spatii atat de mari\", a declarat recent presedintele CEC, citat de BBC.

Pana la CEC, OTP se extinde in zona

Presedintele bancii OTP si-a exprimat indoiala vizavi de finalizarea privatizarii, potrivit Reuters. \"Am indoieli vizavi de finalizarea acestei tranzactii, intrucat exista o mare discrepanta intre valoarea reala si valoarea estimata a bancii\", a declarat presedintele si directorul general al OTP, Sandor Csanyi. Recent, OTP Bank a cumparat o institutie de credit din Rusia si s-a mai aratat interesata de extinderea activitatii in Ucraina si Serbia. Banca a investit astfel mai mult de un miliard de euro in achizitiile unor banci din zona Europei Centrale si de Sud-Est.

Potrivit unor surse apropiate procesului de privatizare, ofertele celor doua banci aflate in lupta pentru CEC se situeaza in jurul valorii de 500-600 milioane euro. Mai mult, evaluarile specializate ale CEC arata ca valoarea de piata a bancii este de aproximativ jumatate de miliard de euro. OTP a cumparat banca muntenegreana Crnogorska Komercijalna Banka pentru pretul de 105 milioane euro, de aproximativ cinci ori sub suma vehiculata pentru CEC.

NBG, rezultate in crestere

Actionarul majoritar al Bancii Romanesti si unul dintre finalistii in cursa pentru CEC a obtinut in primele sase luni ale anului un profit net de 380,7 milioane euro.

Castigurile National Bank of Greece au avansat astfel cu 91,4%, comparativ cu perioada similara a anului 2005, informeaza grupul bancar. Activele bancii au urcat cu 5,2%, comparativ cu decembrie 2005, la 56 miliarde euro.

La nivelul grupului, profitul net a crescut cu 70,5%, la 546,2 milioane euro, iar activele totale s-au plasat la 61,2 miliarde euro, fata de 60,4 miliarde euro in decembrie 2005.

La 30 iunie, portofoliul de credite al grupului elen era de 32,8 miliarde euro, cu 7,2% peste nivelul anuntat la finele anului trecut, in timp ce depozitele totale au avut un avans mai moderat, de 5,4%, la 45 miliarde euro.

In Romania, grupul NBG controleaza, in afara de Banca Romaneasca, si Eurial Leasing, Alpha Insurance Romania si ETEBA Romania, companie de consultanta si brokeraj. NBG a mai fost interesata si de Banca Comerciala Romana, insa nu a fost selectata pe lista scurta a candidatilor.

Alaturi de OTP Bank, NBG s-a calificat in etapa finala pentru preluarea a 69,9% din actiunile Casei de Economii si Consemnatiuni.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.