Profitabilitatea sectorului bancar romanesc ar trebui sa creasca in acest an, datorita accelerarii activitatii de creditare in urma scaderii dobanzilor reale, sustin analistii de la National Bank of Greece (NBG) intr-un raport de analiza publicat recent.

\"Activitatea de creditare s-a accelerat in prima jumatate a anului, in ciuda masurilor de limitare a creditarii luate de banca centrala. Este suficient loc pentru cresterea continua a creditarii, avand la baza diminuarea dobanzii reale de creditare\", sustin, in raport, analistii de la NBG.

O alt motiv al imbunatatirii sistemului bancar romanesc o reprezinta prezenta tot mai multor banci straine, care sunt atrase de expansiunea creditului de consum (retail) si de o economie in care gradul de intermediere financiara ramane redus, mai spus analistii NBG.

Ei mai atrag atentia ca privatizarea ultimei banci mari detinute de stat - Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) - a carei finalizare o asteapta la sfarsitul anului, va creste ponderea activelor bancare detinute de banci straine la circa 92%.

\"Drept urmare, competitia din sectorul bancar ar trebui sa se intensifice in continuare, ceea ce ar urma sa aduca o presiune suplimentara asupra diminuarii diferentialului de dobanda si ar trebui sa determine bancile sa isi diversifice sursele de venit, precum si sa isi imbunatateasca eficienta si guvernarea corporativa\", se mai arata in raportul NBG.

NBG a intrat, impreuna cu OTP Bank din Ungaria, in finala privatizarii CEC. Data de depunere a ofertelor finale pentru achizitionarea pachetului majoritar al CEC de catre cele doua banci va fi facuta publica saptamana viitoare, dupa o intalnire a ministrului finantelor publice, Sebastian Vladescu, cu Comisia de Privatizare a CEC, dupa cum a anuntat, vineri, ministrul.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.