Romania ar putea adopta moneda unica europeana in perioada 2012-2013 datorita unei evolutii peste asteptari a procesului de dezinflatie, a declarat la Cluj presedintele Comisiei de Buget Finante din Senatul Romaniei, Varujan Vosganian.

"Fata de prognoza de 7% la inceputul anului, in ceea ce priveste rata inflatiei, este foarte posibil sa ajungem la 5,5%, ceea ce ne duce sa intram pe culoarul euro in 2007. Asta inseamna sa coboram cu inflatia la 4% si sa intram in programul pe care ni l-am fixat, de a adopta moneda euro in 2012-2013", a afirmat citat de NewsIn Vosganian.

Varujan Vosganian si-a reafirmat astfel prognoza asupra inflatiei pe care a facut-o in cursul saptamanii la un seminar organizat de revista "Finante si Afaceri."

Tinta de inflatie a Bancii Nationale a Romaniei pentru anul curent este de 5%, cu o banda de variatie de plus/minus unu la suta. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu estima in luna mai ca cea mai redusa valoare pe care ar putea sa o atinga inflatia la sfarsitul anului 2006 este de 6,8%, insa dupa evolutia peste asteptari a indicelui preturilor de consum in luna august, el declara ca estimarea bancii centrale pentru inflatia in 2006 a fost redusa la 6,1%.

Indicele preturilor de consum a scazut in luna august cu 0,1%, iar inflatia anuala a atins cifra de 6,02%, cea mai scazuta valoare din 1989 incoace.

Mai multi analisti romani si straini considera ca banca centrala ar putea rata tinta pentru al doilea an consecutiv, iar majoritatea prognozelor pentru inflatia la finele anului curent se situeaza in intervalul 6,2-6,7%.

Anul trecut, BNR si-a propus o tinta de 7,5%, cu aceeasi banda de variatie de plus/minus 1%, insa indicele preturilor de consum a crescut cu 8,6%.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.