Ministrul economiei Codrut Seres a declarat ca este o "stupiditate" ca angajatii austrieci ai Petrom sa primeasca actiuni din pachetul de 8% destinat salariatilor

"Mi se pare o stupiditate, o prostie ca managerii austrieci ai Petrom sa poata cumpara actiunile destinate salariatilor", a declarat Seres, citat de NewsIn. Potrivit ministrului, pana in prezent nu a primit scrisoarea de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), in care i se recomanda ca de cei 8% din Petrom sa beneficieze salariatii din peroiada decembrie 2004, momentul transferului dreptului de proprietate de la stat la OMV, si data punerii in vanzare a actiunilor catre salariati, dupa aprobarea unei hotarari de Guvern in acest sens.

Ministrul economiei si comertului a mai spus ca in cazul in care CNCD respinge proiectul de hotarire propus de Ministerul Economiei si Comertului (MEC), va trebui ca saptamana viitoare sa aiba o intalnire cu ministrul justitiei, Monica Macovei. "Daca nu va fi organizata, oricum ne vom intalni la sedinta de Guvern", a mai spus Seres.

Presedintele CNCD, Csaba Ferencz a declarat recent pentru NewsIn ca institutia respinge propunerea MEC privind transferul a 8% din actiunile Petrom catre salariatii companiei din perioada 1997-2004. CNCD considera ca pot beneficia de 8% din Petrom numai salariatii din perioada cuprinsa intre decembrie 2004 si momentul punerii in vanzare a actiunilor. "Marti vom trimite Ministerului Economiei si Comertului punctul nostru de vedere referitor la proiectul de HG privind transferul a 8% din Petrom catre salariati. Nu putem accepta un tratament diferentiat adica nu suntem de acord cu propunerea de transfer a actiunilor catre angajatii din perioada 1997 - 2004. Noi spunem ca actiunile le revin salariatilor de la momentul transferului de proprietate asupra companiei de la stat la OMV si pana in momentul in care se vor pune in vanzare aceste actiuni catre angajati", a spus presedintele CNCD.

Potrivit acestuia, argumentul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) ca dreptul de cumparare a actiunilor s-a nascut in 1997 cand s-a infiintat Petrom, prin statutul companiei, "nu sta in picioare". "In statutul Petrom nu exista nicio prevedere ca in 1997 se naste un drept de cumparare a actiunilor de catre salariati, cum spune MEC. In statut se vorbeste despre faptul ca salariatii au drept de preemtiune la cumpararea actiunilor, ceea ce este cu totul altceva. Punctul nostru de vedere este consultativ, dar nu putea fi de acord cu propunerea MEC", a adaugat Ferencz.

Reprezentatul CNCD a mai aratat ca proiectul de hotarare de Guvern (HG) al MEC "nu poate aduce adaugiri legilor" si ca interpretarea in acest fel a legii "poate da nastere la situatii discriminatorii".Petrom avea la sfarsitul primelor sase luni din 2006 un numar de 38.136 angajati.

Ministerul Justitiei a refuzat sa avizeze proiectul de HG al MEC si le-a cerut reprezentantilor ministerului sa ia un punct de vedere de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a motivat aceasta solicitare spunand ca, dupa parerea sa, MEC face o discriminare pozitiva prin includerea printre beneficiarii actiunilor (care vor fi cumparate la valoarea achitata de OMV, care este de circa patru ori mai mica decat valoarea actuala de pe bursa) si a fostilor salariati.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere si Independente din Petrom (FSLIP), Liviu Luca, ameninta ca dupa aderare va da in judecata Executivul, daca proiectul de hotarare privind transferul a 8% din Petrom catre salariati nu iese in forma dorita de el. Presedintele FSLIP considera ca o impartire justa a actiunilor care le revin salariatilor inseamna distribuirea acestora celor care au lucrat in Petrom intre 1997, anul infiintarii companiei, si momentul cand va fi aprobata hotararea de Guvern.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.