Unii oameni prefera sa-si petreaca timpul cautand informatii pentru a fi la curent cu noutatile din viata unor vedete precum Jennifer Aniston sau Vince Vaughn. Altii sunt interesati de barfele din piata despre cele mai fierbinti subiecte din mediul IT care vizeaza gigantii tehnologiei Yahoo sau Google.

Pentru membrii celui din urma grup, cel mai recent zvon care a creat agitatie in indutrie se refera la posibilitatea ca Microsoft, cel mai mare producator software din lume, sa achizitioneze eBay, cel mai mare site de licitatii online. Astfel de speculatii sunt foarte usor de demontat si considerate a fi exagerate, insa, cu toate acestea, exista investitori care asculta si actioneaza chiar si in urma unor informatii neconfirmate oficial. Astfel, in urma aparitiei acestei informatii, cotatia actiunilor eBay a urcat cu 5,5%, iar analistii nu au ezitat sa explice aceasta evolutie printr-un posibil 'deal' cu Microsoft.

Speculatiile privind o posibila intelegere intre cele doua companii au aparut recent pe pietele financiare din Statele Unite, pe fondul concurentei intense intre Google, Yahoo, eBay si MSN, divizie a Microsoft.

Discutii despre o posibila achizitie a eBay din partea Microsoft au existat inca din luna mai a acestui an, insa ca si acum, reprezentantii celor doua companii au infirmat in mod constant orice fel de intelegere.

Chiar si pentru gigantul software Microsoft, eBay ar reprezenta o tranzactie foarte scumpa. Cu capitalizarea bursiera de 273 de miliarde de dolari, Microsoft ar reusi sa achizitioneze totusi cel mai mare site de licitatii din lume. Oficialii Microsoft s-ar mai confrunta cu inca o problema in aceasta perioada care ar constitui un obstacol in realizarea acestei tranzactii: cresterea foarte mare a costurilor pentru din acest an din cauza lansarii sistemului de operare Windows Vista.

Pe de alta parte, analistiii de la JP Morgan apreciaza ca o intelegere intre Microsoft si ebay ar fi posibila datorita compatibilitatii dintre MSN, portalul de Internet al Microsoft si serviciul de plati pe Internet PayPal detinut de eBay.

Alti analisti considera ca jucatori precum Google sau Yahoo care au o prezenta mai solida pe Internet ar fi niste petitori mai potrivit pentu eBay. Inca din vara acestui an Yahoo si eBay au anuntat formarea unui parteneriat, concentrat pe publicitatea si platile online, intarind astfel si speculatiile privind o eventuala fuziune. De asemenea, Google si eBay au incheiat un acord de colaborare in urma caruia Google va vinde spatiu publicitar pe site-ul de licitatii, urmand ca cele doua companii sa dezvolte si un sistem de conectare intre utilizatori si comecianti repectiv advertiseri.

In concluzie, pe Wall Street se fac permanent speculatii ca se pregateste o mare alianta Internet, cu Google, Yahoo, eBay sau Microsoft ca posibili parteneri. Noutatea este urmatoare: eBay reprezinta elementul cheie intr-o posibila ecuatie si are puterea sa schimbe intr-un anumit sens balanta jucatorilor in piata.

eBay a inregistrat in cel de-al doilea semestru al acestui an o cifra de afaceri de 1,41 miliarde de dolari, iar numarul utilizatorilor a crescut cu 29%, la peste 269 de milioane de utilizatori.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.