Constantin Margarit, Octavian Iancu si Alexandru Marian Iancu au fost incatusati si trimisi la puscarie

Administratorii VGB Impex SRL implicati in Dosarul Rafo au fost arestati preventiv pentru 25 de zile, marti seara, de Tribunalul Bucuresti, la propunerea procurorilor instantei supreme. Anchetatorii emisesera pe numele lor ordonante de retinere pentru 24 de ore. Parchetul General a cerut magistratilor sa emita mandate de arestare preventiva pe numele lui Constantin Margarit, Octavian Iancu si Alexandru Marian Iancu. Dupa aproximativ sase ore de deliberari, Instanta Tribunalului din Bucuresti s-a pronuntat, intr-un final si a stabilit ca barbatii sa fie arestati preventiv pentru 25 de zile.

Avocatii celor trei au anuntat ca vor ataca decizia Tribunalului Bucuresti, recursul urmand a fi judecat de Curtea de Apel Bucuresti. Aici este de mentionat ca ordonantele de retinere emise de procurori pe numele celor trei expirau marti, la ora 23.00. Marti, in jurul orei 14.00, avocatii celor trei afirmau ca masura retinerii nu ar fi temeinica, deoarece acestia nu prezinta pericol social si au ajutat la bunul mers al anchetei. La acel moment, Parchetul General nu confirmase, in mod oficial, retinerea celor trei. Constantin Margarit, Octavian Iancu si Alexandru Marian Iancu au fost adusi la Tribunalul Bucuresti in jurul orei 15.30, intrarea lor in sala de judecata fiind protejata de 15 bodyguarzi, care au bruscat ziaristii si le-au interzis accesul in sala. Aceasta situatie a fost urmata de interventia politistilor de la tribunal si evacuarea din cladire a bodyguarzilor.

Filmul evenimentelor

Tot in jurul orei 15.30, Parchetul anunta ca procurorii i-au retinut pentru 24 de ore pe Constantin Margarit, Octavian Iancu - actionari ai VGB Impex SRL si administratori in perioada 2000-2004 si pe Alexandru Marian Iancu - coordonator in cadrul aceleiasi firme -, care urmau a fi dusi la instanta, cu propunerea de arestare preventiva. Procurorii mai cerusera emiterea de mandate preventive de arestare in lipsa pentru alte cinci persoane implicate in acest caz, respectiv Silviu Neacsu, Gheorghita Iancu, Akaroglu Cuneyit, Elenkalan Hazrettin si Marius Turica, deoarece s-au sustras urmaririi penale.

Urmariti penal

Parchetul ICCJ a comunicat ca procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Constantin Margarit, Octavian Iancu, Basaran Kadri Maznar, Akaroglu Cuneyit, Elenkalan Hazrettin, Alexandru Marian Iancu, Silviu Neacsu, Gheorghita Iancu si Marius Turica, in dosarul 171/D/P/ 2003, in care sunt cercetati mai multi invinuiti in legatura cu activitatile comerciale care implica Grupul de firme VGB - SC Rafo SA - SC Tender SA - SC Carom SA. Cei noua sunt acuzati de evaziune fiscala, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si spalare de bani.

Acuzele procurorilor

Potrivit sursei citate, din probele aflate in dosar a rezultat existenta unui grup constituit pentru savarsirea de infractiuni, al carui scop era spalarea banilor proveniti din comiterea anumitor infractiuni economice. Grupul, alcatuit din cei noua inculpati, a uzat in acti-vitatea lui de SC VGB Impex SRL, SC Dinamic Auto SRL, SC Klass Petrol SRL, SC Best Auto SRL, SC BE-COM-BE SRL, SC Star Com Oil SRL si SC Test Petrol SRL.

Din procesul-verbal intocmit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala - Ministerul Finantelor Publice rezulta ca Margarit Constantin, Octavian Iancu si Basaran Kadri Maznar (administratori la SC VGB Impex SRL, in 2000-2004), impreuna cu Alexandru Marian Iancu (coordonator la nivelul acestei societati) au prejudiciat bugetul de stat prin neplata impozitului pe profit de 806,2 miliarde lei si prin TVA nelegal dedus de 550,3 miliarde, rezultand un prejudiciu total de 1.356,5 miliarde de lei. Parchetul ICCJ preciza ca retinerea celor trei s-a dispus pentru ca ei au fost acuzati de infractiuni pentru care pedeapsa este mai mare de patru ani si exista "probe certe" ca lasarea acestora in libertate "prezinta un pericol concret pentru ordinea publica, dat de modalitatea de comitere a infractiunilor".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.