Toate cele cinci SIF-uri sunt de acord cu ridicarea pragului de detinere de la 0,1 la 1% din capitalul social, a declarat ieri, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat, Varujan Vosganian. El a mentionat ca i-a audiat pe presedintii celor cinci SIF-uri, care s-au declarat in favoarea ridicarii limitei de detinere, prin modificarea Legii pietei de capital 297/2004. Vosganian a precizat ca majorarea pragului de detinere de la 0,1% la 1% se poate realiza prin emiterea unei Ordonante de Urgenta. "Dar cum bine stiti, Guvernul evita astfel de modalitati. Prin modificarea legii, masura va putea fi adoptata de catre Consiliul de Administratie al SIF-urilor si nu mai este nevoie de o decizie a Adunarii Generale a Actionarilor", a spus Vosganian. Potrivit art. 286, alineatul 3 din Legea pietei de capital, Consiliul de Administratie are responsabilitatea modificarilor de statut impuse de lege, fara a solicita acordul AGA, prin derogare de la Legea nr. 31/1990.

"Discutia cu limita de 0,1% este pur retorica"

Vosganian a catalogat drept "nejustificat" argumentul potrivit caruia prin mentinerea pragului de 0,1% se urmareste impiedicarea coagularii actionariatului. "Discutia cu limita de 0,1% este retorica. Exista cel putin la trei SIF-uri grupuri de interes care pot exercita presiuni. Conducerea SIF Oltenia a semnalat ca exista pericolul ca, in cazul acestei societati, sa fie chiar dobandita majoritatea", a precizat Vosganian. El a sustinut ca modificarea limitei de 0,1% va indeparta orice suspiciune in ceea ce priveste o eventuala dorinta a managementului de a se proteja si de a bloca schimbarile in conducerea SIF-urilor.

In opinia lui Vosganian, pragul de 1% raspunde nevoii de a pastra obiectul initial de activitate al SIF-urilor, acela de organism de plasament colectiv, desi intr-o forma atipica. Totodata, acest nivel permite o anumita coagulare a actionariatului, fara a deschide calea catre o concentrare puternica sau preluarea majoritatii. Vosganian a mai aratat ca ridicarea pragului se va face concomitent cu impunerea unor sanctiuni stricte in cazul unor tentative de preluare ostila si cu instituirea unor reguli de guvernanta corporativa. Astfel, SIF-urile vor fi conduse de un Consiliu de supraveghere, iar managementul va fi asigurat de un Consiliu executiv, care poate fi o societate de administrare. Toti membrii Comisiei de Buget-Finante din Senat, cu exceptia Silviei Ciornei, au fost de acord cu majorarea pragului de detinere impus actionarilor SIF de la 0,1% la 1%. Ciornei a votat pentru mentinerea nivelului actual.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.