Saptamana viitoare va consemna lansarea primei societati de profil independente din Romania

Compania de Factoring, prima societate independenta si membra a FCI, care are ca obiect de activitate finantarea facturilor cu scadenta la termen se lanseaza pe 4 octombrie. Piata de factoring din Romania este reprezentata in prezent de divizii ale institutiilor bancare. BCR, BRD si Unicredit au departamente specializate pe acest tip de finantare, membre ale Factors Chain International, cea mai importanta organizatie europeana din domeniu.

Fara a fi afiliate la FCI, banci precum Raiffeisen, ABN Amro si Romexterra ofera de asemenea servicii de factoring.

In afara de Compania de Factoring pe piata autohtona se va lansa in acest an si ING Commercial Finance. Produsele Companiei de Factoring se vor adresa atat pietei interne cat si celei externe.
Societatea va asigura plata facturilor in lei pentru companii cu activitate pe piata autohtona dar si finantari in euro pentru exportatori.

Compania de Factoring IFN SA este o societate mixta, creata de Banca Transilvania si Intermarket Bank Viena.

Piata in expansiune

"Suntem convinsi ca rata de crestere a pietei de factoring din Romania va continua intr-un ritm sustinut in urmatorii ani", considera Valentin Chirca, director general al Companiei de Factoring. Factors Chain International. Potrivit acestuia piata va atinge 1 miliard de euro si 1,3 miliarde de euro in 2008. Compania de Factoring isi propune o cota de piata de 10-15% in anul 2007. Pe ansamblul anului 2005 piata de factoring a crescut cu 31% pana la nivelul a 550 milioane euro.

Target IMM

Factoringul sau finantarea facturilor cu scadenta la termen este un produs de finantare cu o importanta deosebita, mai ales pentru IMM. In Romania, termenele medii de plata pentru facturile aferente livrarilor efectuate sau serviciilor prestate sunt intre 30 si 60 de zile. In cele mai multe cazuri, termenele de plata determina si o lipsa de lichiditati pentru furnizorii de bunuri sau servicii. "Factoringul reprezinta o solutie de finantare pentru termenele lungi de plata si creeaza companiilor un avantaj competitiv.

Prin finantarea imediata a facturilor cu plata la termen, lichiditatile companiei se imbunatatesc si astfel apare posibilitatea cresterii cifrei de afaceri sau realizarii de investitii", considera Valentin Chirca, director general al Companiei de Factoring IFN SA. Totodata, factoringul dezvolta flexibilitatea firmei de a-si asuma termene de plata variate. Este un avantaj pentru afacerea oricarei firme sa ofere clientilor termene de plata mai bune in loc de preturi mai mici.

Diferente majore fata de produsele bancare

Produsele oferite de companiile specializate pe factoring difera semnificativ fata de produsele bancare. Va prezentam mai jos principalele deosebiri:
- Factoring fara recurs si in cazul factoringului in lei, la intern;
- Produse de factoring personalizate, in functie de necesitatile fiecarui client;
- Finantarea unei facturi se realizeaza extrem de rapid, practic in cateva ore;
- Fara conditii de rulaj;
- Se accepta in factoring debitorii indiferent de banca cu care lucreaza.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.