Investitorii de calibru din real-estate prefera sa fie reprezentati in licitatii de terti, pentru ca proprietarii sa nu salte preturile

Marii investitori din segmentul imobiliar evita sa se prezinte la licitatiile de vanzare de terenuri si cladiri, preferand sa cumpere prin intermediari, pentru ca pretul de pornire sa nu creasca prin simpla lor prezenta la licitatie, au declarat operatorii imobiliari citati de Mediafax.

Practica este comuna pentru majoritatea multinationalelor care deruleaza afaceri in Romania si care achizitioneaza cel mai frecvent terenuri si cladiri prin intermediul altor firme, in schimbul unui comision, cumparand astfel imobilele la un pret mai redus. "Daca un investitor de calibru si-ar anunta intentia de a cumpara teren intr-o anumita zona, proprietarii ar creste imediat preturile", a afirmat directorul general al agentiei imobiliare Intermedias, Ion Radu Zilisteanu.

Mai mult, nici comisioanele percepute de intermediari nu sunt mari si oscileaza intre 0,8% si 3% din valoarea imobilului achizitionat, in functie de dimensiunea tranzactiei.

Alexandru Dedu, expert im real-estate la Imobiliar Expert Grup, afirma ca daca un investitor "cu nume" isi anunta intentia de a cumpara un teren intr-o anumita zona, pretul de pornire al licitatiei sau al negocierii poate creste cu 25%, sau chiar mai mult, fata de oferta initiala.

"Proprietarul care preconizeaza sa vanda o parcela cu 80 euro pe metru patrat va cere 100 euro daca solicitarea vine din partea unei companii cu notorietate pe piata mondiala", a spus Dedu. Intermediarii pot fi agentiile imobiliare sau firmele de dezvoltare imobiliara. In unele cazuri, firmele de dezvoltare imobiliara cu activitati antreprenoriale, prin intermediul carora sunt cumparate terenurile si cladirile, au garantia ca vor primi de la compania pentru care au efectuat tranzactia si contractul de realizare a proiectului.

In opinia lui Vlad Sabadus, Managing Director la compania imobiliara Asco Properties, prin utilizarea la cumpararea imobilelor a unei firme intermediare, care are si capacitatea de a derula proiectul din punct de vedere al constructiei, marile companii reusesc sa economiseasca timp si sa reduca o serie de costuri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.