Leul romanesc a reusit, in premiera, sa influenteze paritatea internationala euro-dolar. Moneda americana a scazut marti cu 1%, dupa ce Banca Nationala a Romaniei a intervenit in forta pentru deprecierea leului, potrivit „Financial Times“..

Interventia de marti a bancii centrale a Romaniei pe piata valutara a determinat scaderea cursului dolarului pe plan mondial, conform estimarilor analistului de strategie valutara Paul Mackel, de la ABN Amro, publicate in versiunea electronica a "Financial Times".

Mackel pune o scadere a dolarului de un cent pe seama faptului ca BNR a cumparat euro pentru a deprecia leul si, in acelasi timp, ar fi vindut dolari. Desi interventia romaneasca a fost relativ redusa (Mackel o estimeaza intre 50 si 300 de milioane de euro) comparativ cu fluxurile majore de dolari, a avut prioritate in a atrage pachetele mici de schimburi valutare, explica analistul. Conform lui Paul Mackel, "cautarea de profituri" care a adus leul in centrul atentiei a ajutat si la aprecierea lirei turcesti, a realului brazilian si a randului sud-african.

Leul nu prea conteaza

Pina acum, se considera ca piata valutara romaneasca nu influenteaza cursurile internationale decit intr-o masura "microscopica". Cu atit mai mult cu cit leul nu este o moneda pe deplin convertibila. De aceea si paritatile comunicate de BNR pentru toate monedele, cu exceptia euro, sint stabilite prin simpla raportare la cotatiile internationale.

Amploare surprinzatoare

Profesorul de economie Daniel Daianu se arata surprins de opiniile analistului citat de "Financial Times" si apreciaza ca "este neverosimil ca interventia BNR sa miste piata internationala euro-dolar cu 1 cent".

Si in Banca Nationala stirea a provocat surprindere. Purtatorul de cuvint al BNR, Mugur Stet, ne-a declarat: "Piata valutara romaneasca nu este atit de puternica incit evolutia leului sa poata influenta in mod automat pietele valutare internationale."

Leul intra in virtejul globalizarii

Evolutiile de pe piata valutara romaneasca au darul sa descumpaneasca pe toata lumea. Paritatea dintre moneda nationala si euro, in speta cursul de schimb, pare sa evolueze haotic. Ceea ce poate fi insa intuit pentru perioada imediat urmatoare este ca leul va evolua in zig-zag fata de euro, tendinta fiind una de intarire fata de aceasta valuta. Caracteristica pentru piata valutara acum este volatilitatea extrema, iar ceea ce s-a intimplat marti este mai mult decit relevant. Variatia euro intr-o singura sedinta a ajuns la 7,78 puncte procentuale.

Cu toate aceste variatii extreme este cert ca, de cind BNR a decis sa rareasca interventiile pe piata, leul romanesc si-a umflat serios muschii si in raport cu euro, si fata de dolarul american. In esenta, aceasta evolutie este data de legea cererii si ofertei. In acest moment, exista pe piata valutara de la noi un exces de valuta care preseaza puternic asupra cursului euro-leu. Leul a intrat in virtejul globalizarii. Care conduce deocamdata la intarirea fara precedent a monedei nationale.

Exces de valuta

Valuta in exces de pe piata valutara provine, in prezent, din mai multe surse. Este vorba, in primul rind, despre intrari de euro reprezentind investitii directe, despre intrari de valuta din privatizari, dar si de banii trimisi acasa de romanii care lucreaza in strainatate.

Efectul liberei circulatii a capitalurilor

Faptul ca leul se intareste este insa si efectul angajamentelor Romaniei fata de Uniunea Europeana, mai precis efectul liberei circulatii a capitalurilor. Aceasta presupune accesul fara restrictii al strainilor la piata de capital din Romania. Cumulat, fondurile estimate sa intre ajung la circa 10 miliarde de dolari in anul acesta. Din aceste sume imense in valuta, care vor marca puternic evolutia cursului leului, o buna parte sint cu caracter speculativ. Adica fonduri care alearga dupa randamente cit mai atractive.

Momentul asteptat cu nerabdare de aceste fonduri este luna aprilie a acestui an, cind se va liberaliza accesul strainilor la depozitele bancare in lei. Speculatorii sint atrasi de dobinzile inca foarte ridicate acordate la lei de bancile comerciale din Romania. Marea problema cu fondurile de acest tip este ca stii cind intra, dar nu stii cind ies.

Un miliard de euro speculeaza piata

Strainii care vor sa fructifice dobinzile extrem de atractive la depozitele in lei nu asteapta insa liberalizarea oficiala a accesului la aceste depozite. Analistii pietei bancare apreciaza ca in mare parte intarirea leului din ultima perioada se datoreaza si fondurilor speculative aflate deja in Romania si estimate la valoarea de circa 1 miliard de euro.

Intrarile pe Bursa s-au dublat

In prezent, investitia straina pe piata de capital reprezinta 36-37% din total. "In primele trei saptamini din ianuarie 2005, data la care avem ultima raportare, valoarea investitiilor investitorilor straini a crescut la 2.000 de miliarde lei", sustine directorul Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache.

Practic, intrarile s-au dublat fata de noiembrie anul trecut. In schimb, strainii au vindut actiuni de numai 1.100 de miliarde de lei, ceea ce inseamna ca iesirile au fost de doua ori mai mici decit intrarile.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.