La BVB sint o serie de societati in care daca veti investi veti face o afacere buna pe termen lung

"O actiune cu un indice PER sub 15 este de cumparat, iar cu PER de 25 este de vindut. E drept, trebuie tinut seama si de alti indicatori", ne anunta Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest. Denumirea indicelui PER vine de la "Price/ Earnings Ratio", care exprima si modul de calcul: pret actiune/profit pe actiune.

Cu alte cuvinte, indicele se calculeaza ca un raport intre pretul unei actiuni la bursa si profitul pe actiune inregistrat de emitentul actiunilor respective. Astfel, indicele P/E exprima durata de recuperare a unei investitii intr-o actiune (pretul platit pe actiune) din profiturile obtinute de emitent (EPS); desigur, valoarea este teoretica - nu toate profiturile unei firme se distribuie actionarilor. Cu cit indicele este mai mic (iar perioada de recuperare este mai redusa), cu atit este mai bine pentru investitori; concluzia este evidenta - cu cit perioada de recuperare a unei investitii este mai redusa, cu atit investitia este mai eficienta.

Actiuni cu PER mic si profit mare

Foarte multe dintre actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti au un PER sub 20. Si asta nu pentru ca ar ascunde o "smecherie", ci pentru simplul fapt ca bursa vine dupa o perioada lunga de caderi, fapt care a dus la scaderea acestui indice. Iar caderea in cauza a fost generata de plecarea unor fonduri mari de investitii spre alte piete de capital. Se intimpla rar, dar acest fapt face parte din riscul jocului. Insa daca aveti anumite economii si aveti rabdare, puteti face afaceri bune pe termen lung la BVB.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.