Sint tineri si au facut afaceri serioase, crescute de la zero, pe care le-au vindut strainilor pentru sume impresionante

In 2005, Gabriel Mardarasevici, in virsta de 40 de ani, a dat lovitura, prin vinzarea companiei sale din Iasi, Radix, distribuitorului american de solutii IT Ness Technologies. Infiintata in 1993, Radix a devenit Ness Romania in 2005, cu un Mardarasevici milionar in euro dupa incasarea a 75 de procente din total, pe post de CEO al companiei. Richard Vencu, fondatorul initial al companiei, a primit partea sa din tranzactie, adica 25% din suma. Compania si-a vindut afacerea, insa valorile imobiliare (spre exemplu sediile firmei) au ramas fostilor proprietari.

"Tranzactia a avut o valoare fixa in momentul semnarii contractului de patru milioane de euro, si apoi cite un milion si jumatate de euro pe an, pina la atingerea unui anume target agreat. Practic, totalul tranzactiei a fost de sapte milioane de euro", ne-a precizat Mardarasevici.

Negocierile cu IT Ness Technologies au durat un an, de la primul contact pina la semnarea contractului.

"Ness Technologies este o companie publica, listata la Nasdaq, astfel incit negocierile au fost proceduri standard. Evaluarea companiei in sine a plecat de la un coeficient agreat si cunoscut de intreaga piata. Practic, am pus citeva formule pe tabla, in care erau anumite cifre, iar pretul a rezultat in 10 minute dupa ce am facut calculele pe un calculator de buzunar. Asta a fost tot", ne-a precizat directorul general al Ness Romania.

"Citeva milioane de euro"

Bogdan Putinica (29 de ani) si Bogdan Daniel (29 de ani) au reusit, in acest an, o rotunjire a veniturilor cu citeva milioane de euro. Aceasta, prin vinzarea a 74% dintre actiunile companiei de software IP Devel, detinuta de cei doi, catre com-pania elvetiana furnizoare de servicii de resurse umane Adecco. Omul de afaceri nu vrea sa dezvaluie suma finala, dar spune ca "este corect sa vorbim despre citeva milioane de euro", bani incasati de el in proportie de 50%, restul impartindu-se intre ceilalti actionari (Bogdan Daniel cu 44%, Andreea Putinica, Daniel Turcanu si Liviu Georgescu). Milionarul Bogdan Putinica nu s-a schimbat dupa tranzactie.

"Mi-as fi dorit sa am mai mult timp liber, sa pot calatori in strainatate macar un an, insa una dintre conditiile achizitiei a fost pastrarea echipei manageriale, iar la noi e ca la otelarie, foc continuu, nu te poti opri nici o clipa. Am, in schimb, mai multe optiuni de investitii prin prisma capitalului la care am acces acum", spune omul de afaceri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.