Sedinta de tranzactionare de marti s-a deschis sub auspicii optimiste, cresterile procentuale de pret de la inceputul zilei fiind chiar de 2,5% in cazul actiunilor SIF. Aceste aprecieri nu au putut fi sustinute de-a lungul intregii zile, astfel ca la finele sedintei de tranzactionare valorea calculata pe date zilnice pentru indicele BET-FI a fost inferioara celei de luni, potrivit analizei realizate de SSIF Broker SA.

Indicele amintit, care exprima evolutia celor cinci societati de investitii financiare, a ajuns la nivelul de 49.137 pc., in scadere cu 1,6% fata de ziua de luni. SIF2 a fost cel mai lichid emitent dintre cei cinci, cu tranzactii in valoare de 9,4 milioane lei, si cu un pret de referinta al zilei de 2,35 lei/actiune, cu 1,67% mai putin decat in sedinta precedenta. Cu actiunile SIF5 s-au realizat tranzactii intre 2,82 si 2,93 lei/actiune, inchiderea zilei fiind la 2,84 lei/actiune, in scadere cu 1,73%. SIF1 a contribuit cu o scadere de 1,63% (2,41 lei pret de inchidere). Alte preturi de inchidere au fost de 2,31 lei/actiune la SIF3 (-1,7%) si 1,6 lei/actiune la SIF4, curs in depreciere cu 1,23% fata de sedinta de luni.

Principalele actiuni componente ale indicelui BET (RRC, SNP, TLV si BRD contribuie fiecare cu 20% pondere in calculul BET) nu au avut miscari spectaculoase de pret. Actiunile BRD au inchis ziua la nivelul de 18,3 lei/actiune, constant pe date zilnice, insa in minimul sedintei, majoritatea transferurilor realizandu-se la niveluri mai mari. Tranzactiile cu actiunile bancii au cumulat o valoare de 0,7 milioane lei.

Cealalta institutie bancara importanta cotata la aceasta categorie a fost in continuare suspendata de la tranzactionare, in vederea incarcarii actiunilor rezultate in urma majorarii de capital. SNP Petrom a avut un comportament asemanator cu cel al BRD, nereusind sa reziste peste pragul de 0,54 lei/actiune, stabilit luni, dupa ce in cursul zilei a ajuns chiar la nivelul de 0,555 lei/actiune. Volumul tranzactionat a fost de aproximativ 4,5 milioane actiuni. Tranzactiile cu actiunile RRC au fost caracterizate de volume destul de ridicate, daproape 25 milioane actiuni fiind transferate in cursul zilei, insa nu s-a mai reusit o apreciere a pretului. Pretul de referinta al zilei a fost de 0,0900 lei, egal cu cel de luni.

Actiunile Broker Cluj, societate de intermediere financiara, nu au fost nici ele ocolite de aceasta usoara corectie din domeniul investitiilor financiare, inchiderea gasind actiunea la minimul zilei de 1,31 lei, in scadere de 1,5%.

Segmentul farmaceutic al pietei a consemnat un pret de inchidere al titlurilor Biofarm(BIO) la 0,565 lei/actiune(0%) si o scadere a cotatiei pentru Antibiotice Iasi(ATB), ultima tranzactie realizandu-se la un pret de 1,36 lei, cu 1,45% mai putin decat in sedinta de luni.

Alte preturi de inchidere ale zilei au fost: Compa Sibiu(CMP) 1,01 lei (0%), Impact(IMP) 0,495 lei (0%), Siretul Pascani(SRT) 0,0708 lei(+0,43%) si Amonil(AMO) Slobozia 0,0666 lei(-0,6%).

Darie Moldovan
Departamentul de Tranzactionare SSIF Broker SA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.