Piata valutara romaneasca resimte crizele politice de la Budapesta si de la Varsovia. Cumpararile masive de valuta au depreciat ieri leul cu inca 329 de unitati

Piata valutara interbancara a stat si ieri sub semnul cumpararilor masive de valuta de catre nerezidenti. Astfel, cursul monedei unice fata de leu a incheiat o saptamina de sedinte de tranzactionare in care au dus euro de la 3,5122 lei luni la 3,5647 lei, cit a comunicat BNR media ieri.

Efect de contagiune regional

Evenimentele politice din regiune sint cele care au stat la baza deprecierii leului, deoarece capitalurile se retrag regional. "Peste noapte, forintul maghiar, zlotul polonez si lira turceasca au scazut. Situatia politica din Ungaria si din Polonia a determinat retrageri ale nerezidentilor. Chiar daca situatia de la noi n-ar justifica, a aparut un fenomen de contagiune specific miscarilor de capital speculativ, toata lumea se aliniaza, este un efect de turma" - comenteaza dealerii. La deja cunoscutele tulburari de strada de la Budapesta se adauga o noua criza guvernamentala ce se instaleaza in Polonia, a carei rezolvare ar putea fi organizarea de alegeri anticipate in noiembrie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.