BVB cere explicatii cu privire la comunicatele transmise de compania Impact pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar. Joi, compania a recunoscut, indirect, ca a anuntat in mod eronat ca a fost aleasa pentru construirea cartierului de pe Dealu Lomb. "In mod sigur stirile din piata au dus la cresterea titlurilor Impact, fiind efectuate tranzactii mult peste media zilnica", a declarat Liviu Avram, broker la SSIF Prime Transaction

Compania Impact trebuie sa dea explicatii cu privire la cele doua comunicate transmise miercuri si joi, in ceea ce priveste castigarea selectiei organizate de Primaria Cluj-Napoca, pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar, conform declaratiei directorului general al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache.

In urma explicatiilor primite, Bursa de Valori va decide daca va fi initiata o investigatie privind o eventuala manipulare a pietei. "Este prematur sa ne pronuntam daca este un caz de manipulare a pietei. Trebuie sa discutam cu reprezentantii companiei. Am solicitat explicatii in scris asupra celor doua comunicate remise Bursei. Cert este ca intre primul comunicat al Impact si cel al Primariei Cluj-Napoca exista o discordanta", a precizat Farmache, citat de Mediafax. "Trebuie sa avem explicatiile necesare de la emitent, apoi vom vedea ce este de facut. Nu este simplu sa judeci un caz de acest gen. Comunicatul initial al Impact a fost corectat, ulterior, printr-un alt comunicat. Sunt mai multe lucruri de clarificat", a mai mentionat Farmache, precizand ca suspendarea actiunilor Impact de la tranzactionare nu ar ajuta cu nimic, faptul fiind deja consumat.

Impact si Iberest, finaliste pentru Dealu Lomb

In cursul sedintei de ieri compania Impact a trimis BVB un comunicat, semnat de Ioan Popp, presedintele companiei, in care recunoaste ca societatea a transmis prematur comunicatele catre BVB. "Impact nu a dorit ca informatia sa intre pe fluxul de stiri inainte de anuntarea Bursei de Valori. Ca urmare a necesitatii transmiterii de urgenta a comunicatului, continutul nu a fost suficient de complet, avand in vedere ca nu existau suficiente informatii disponibile", transmite noul comunicat.

In plus, acesta mentioneaza faptul ca, in comunicatul Primariei Cluj-Napoca, oferta Impact este cea mai favorabila prezenta in cadrul selectiei derulate de Consiliul Local Cluj-Napoca. Miercuri, Impact a transmis BVB un comunicat in care sustinea ca a fost selectata de Primaria Cluj-Napoca pentru construirea unui cartier in oras. In aceeasi zi, Primaria Cluj-Napoca a infirmat informatia, precizand ca oferta castigatoare pentru construirea cartierului va fi anuntata pana la 1 octombrie. Ofertele selectate de Primarie pentru a fi analizate au fost inaintate de Consortiul Iberest si Impact.

Ca urmare a replicii Primariei, dupa inchiderea sedintei bursiere de joi, Impact a rectificat informarea furnizata miercuri operatorului de piata, recunoscand, indirect, ca a anuntat in mod eronat ca a fost aleasa pentru construirea cartierului de pe Dealu Lomb.
Consilierii locali stabilisera ca participantii la licitatie sunt nevoiti sa ofere autoritatilor locale minimum 75 de locuinte sociale si un sfert din terenul de pe Dealu Lomb. Consortiul Iberest a oferit 27% din 150 de hectare, in timp ce Impact a oferit Consiliului Local 33% dintr-o suprafata de 100 de hectare.

Proiectele depuse de cele doua companii vor fi analizate de Comisia de licitatie, rezultatul fiind anuntat la 1 octombrie.

Investitorii s-au aratat interesati de Impact

In sedinta de vineri, actiunile Impact au inchis sedinta la pretul de 0,5lei/titlu, acelasi pret din sedinta de joi, dupa ce in cursul zilei au ajuns la un maxim de 0,51 lei pe actiune. Transferurile au totalizat 0,85 milioane de lei, la un volum de tranzactionare de 1,68 milioane de actiuni.

Dupa ce compania a transmis comunicatele Bursei de Valori, cotatia Impact a raportat cresteri semnificative. Joi, titlurile Impact au urcat cu 3,06%, iar numarul actiunilor transferate au ajuns de la aproape 50.000 de actiuni transferate miercuri, la 5,5 milioane de actiuni. In sedinta de miercuri cotatia titlurilor a scazut cu 0,4%. "In mod sigur stirile din piata au dus la cresterea titlurilor Impact, fiind efectuate tranzactii mult peste media zilnica. In sedinta de joi, desi cotatia a inchis la nivelul de vineri, nu se poate spune ca au fost iesiri, investitorii aratandu-se in continuare interesati de companie", a declarat Liviu Avram, agent de servicii de investitii financiare la SSIF Prime Transaction. Intrebati daca stirile din piata legate de compania Impact ar putea fi interpretate ca manipulare de piata, brokerii au preferat sa nu comenteze acest subiect.

Conform Legii 297/2004, a pietei de capital, printre cazurile de manipulare a pietei este si diseminarea de informatii prin mass-media, inclusiv Internet sau prin orice alta modalitate, care da sau ar putea da semnale false sau care induc in eroare asupra instrumentelor financiare, inclusiv raspandirea zvonurilor si stirilor false.

Conform Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, BVB va supraveghea tranzactiile si va incepe investigatii daca identifica operatiuni bursiere neobisnuite din punctul de vedere al pretului, volumului sau al partilor implicate, precum si in situatiile care genereaza suspiciuni legate de utilizarea informatiilor privilegiate si confidentiale, dar si in cazul practicilor cu caracter manipulativ sau fraudulos.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.