Este cunoscut faptul ca romanii plecati la munca in strainatate isi folosesc banii in special pentru construirea sau amenjarea locuintelor. Insa nu intotdeauna sunt suficiente veniturile lor obtinute peste granita pentru astfel de investitii. Cum institutiile bancare din strainatate nu finanteaza proiectele imobiliare din Romania, in special din cauza riscului si imposibilitatii stabilirii unei garantii pe imobilul de aici, singura solutie ramane obtinerea finantarii de la o banca din Romania.

"Romanii, desi stabiliti in strainatate, sunt totusi foarte legati de tara, multi doresc sa achizitioneze sau sa construiasca o casa in Romania. Nici obtinerea unui credit de nevoi personale in strainatate nu reprezinta o alternativa, sumele astfel obtinute fiind prea mici pentru o achizitie imobiliara in Romania", ne-a declarat Rozaura Stanescu, seful Departamentului Strategie si Marketing din BRD - Groupe Societe Generale.

Bancile au studiat acest fenomen si au gasit oportunitatea unei afaceri profitabile, prin lansarea de noi oferte de credite imobiliare din ce in ce mai avantajoase pentru acesti potentiali clienti, bazandu-se si pe faptul ca sumele trimise de romani in tara au crescut substantial de la an la an. La 4,3 miliarde de euro in 2005, fata de 1,92 miliarde in 2003 sau 2,93 miliarde in 2004.

Avand venituri mai mari, conationalii nostri pot obtine si imprumuturi mai consistente, ceea ce nu este doar in avantajul lor, ci si al bancilor.