Atrase de potentiala piata a celor peste doua milioane de romani care lucreaza acum legal in strainatate si obtin venituri peste media din tara, bancile din Romania au inceput de curand sa lanseze solutii de creditare imobiliara in conditii din ce in ce mai avantajoase, asa-numitele "credite fara frontiera".

Este cunoscut faptul ca romanii plecati la munca in strainatate isi folosesc banii in special pentru construirea sau amenjarea locuintelor. Insa nu intotdeauna sunt suficiente veniturile lor obtinute peste granita pentru astfel de investitii. Cum institutiile bancare din strainatate nu finanteaza proiectele imobiliare din Romania, in special din cauza riscului si imposibilitatii stabilirii unei garantii pe imobilul de aici, singura solutie ramane obtinerea finantarii de la o banca din Romania.

"Romanii, desi stabiliti in strainatate, sunt totusi foarte legati de tara, multi doresc sa achizitioneze sau sa construiasca o casa in Romania. Nici obtinerea unui credit de nevoi personale in strainatate nu reprezinta o alternativa, sumele astfel obtinute fiind prea mici pentru o achizitie imobiliara in Romania", ne-a declarat Rozaura Stanescu, seful Departamentului Strategie si Marketing din BRD - Groupe Societe Generale.

Bancile au studiat acest fenomen si au gasit oportunitatea unei afaceri profitabile, prin lansarea de noi oferte de credite imobiliare din ce in ce mai avantajoase pentru acesti potentiali clienti, bazandu-se si pe faptul ca sumele trimise de romani in tara au crescut substantial de la an la an. La 4,3 miliarde de euro in 2005, fata de 1,92 miliarde in 2003 sau 2,93 miliarde in 2004.

Avand venituri mai mari, conationalii nostri pot obtine si imprumuturi mai consistente, ceea ce nu este doar in avantajul lor, ci si al bancilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.