Piata imobiliara a Bucurestiului a inregistrat o crestere semnificativa in perioada ultimilor ani si, odata cu aceasta, oferta spatiilor rezidentiale din Bucuresti s-a majorat proportional. In 2005, oferta livrata pe piata a fost de 2.165 de rezidente, aceasta nefiind suficienta pentru acoperirea cererii in crestere.

Potrivit Institutului National de Statistica, la sfarsitul primului trimestru din 2006, stocul total de unitati locative din Bucuresti a fost de aproximativ 785.000 de locuinte, dintre care numai 2,9% aflate in proprietatea statului. Cu toate ca pe piata a aparut un numar de locuinte noi, dominanta ramane prezenta de apartamente in blocuri rezidentiale vechi, se arata intr-un studiu al companiei Richard Ellis.

Investitorii, axati pe categoriile de persoane cu venituri medii

Proiectele rezidentiale aflate in plin proces de constructie si care au ca termen de finalizare perioada 2006-2007 vizeaza satisfacerea cererii de locuinte pentru categoria de populatie cu venituri medii, un segment de piata neatractiv pentru dezvoltatorii imobiliari in anii trecuti. Investitorii sunt tot mai interesati sa demareze astfel de proiecte in cladiri rezidentiale inalte, situate in cartiere dens populate (Colentina, Berceni, Stefan cel Mare, Militari, Titan), usor accesibile retelei de transport in comun. Pentru a mentine un nivel accesibil al preturilor de vanzare, noile proiecte, destinate populatiei cu venituri medii, ofera suprafete mai mici, cuprinse intre 50 si 150 de mp, informeaza analiza Richard Ellis.

Dezvoltarea creditelor ipotecare si cresterea puterii de cumparare sunt factorii principali care au dus la expansiunea segmentului apartamentelor pentru populatia cu venituri medii.

Apartamentele rezidentiale, tinta chiriasilor

Piata de real-estate a Capitalei este dominata de precontracte de vanzare si inchiriere pentru apartamentele din noile proiecte rezidentiale. In ultimul an, preturile de vanzare au inregistrat o crestere de aproximativ 10-15%. Pretul pentru noile unitati rezidentiale situate in zonele centrale si de nord variaza intre 1.500-2.500 euro/mp, calculat la suprafata construita. Pentru proiectele situate in zonele secundare, care sunt destinate populatiei cu venituri medii, preturile variaza intre 850 si 1.500 euro/mp.

Chiriile pentru proprietatile rezidentiale de lux s-au mentinut la un nivel constant datorita scaderii usoare a cererii si ofertei in intervalul ianuarie-iunie 2006. Pentru un apartament de lux cu 2-3 dormitoare, situat in zona de nord a Bucurestiului, chiria poate ajunge la 3.000 de euro/luna si 5.000-7.000 de euro/luna pentru vile.

Viitorul rezidential apartine clasei medii

In urmatorii ani, dezvoltarea pietei rezidentiale destinata populatiei cu venituri medii isi va urma trendul ascendent, se arata in studiul citat. Se estimeaza ca preturile pentru acest tip de proiecte vor ramane stabile, cu scurte perioade de fluctuatie (5%-10%), in functie de volumul ofertei si de reglementarile impuse de Banca Nationala a Romaniei privind creditele ipotecare si imobiliare.

Preturile de vanzare si de inchiriere pentru proprietatile de lux se vor mentine la acelasi nivel in a doua jumatate a anului 2006. Acest segment va continua sa atraga dezvoltatorii si investitorii autohtoni si straini, ca urmare a prognozelor optimiste privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.