Sedinta de vineri de tranzactionare a fost una deosebit de agitata, mai cu seama spre finele ei, cand tranzactii importante valoric cu titlurile BRD, realizate la preturi in crestere accentuata, au relansat si celelalte titluri lichide, care au reusit sa stabileasca niste preturi de inchidere superioare celor de joi, potrivit analizei zilei bursiere realizata de SSIF Broker SA

Pana la acel moment, actiunile societatilor de servicii de investitii financiare, precum si cele ale Bancii Transilvania, erau in depreciere vizibila. S-au realizat tranzactii in valoare de 49 milioane lei, iar indicii pietei au consemnat o oarecare apreciere a cotatiilor, variatiile pe date zilnice comparativ cu sedinta de miercuri fiind de +2,29% in cazul BET (puternic influentat de cresterea de pe actiunile BRD), +2,30% in cazul BET-C, iar indicele BET-FI a fost singurul care a avut o apreciere mai modesta, de 0,14%, pana la nivelul de 45.648 pc.

Cu actiunile BRD s-au realizat tranzactii record, in valoare de 14,8 milioane lei, mai mult de 790.000 actiuni fiind tranzactionate vineri. Manifestarea pretului a fost una spectaculoasa, titlul avand o crestere agresiva de-a lungul zilei, de la un nivel de deschidere de 17,5 lei/actiune, pana la maximul atins la inchidere de 19,5 lei. Cresterea pe date zilnice a fost de 11,43%, neobisnuita pentru o actiune de talia aceasta. Finalul de sedinta a fost marcat de aceasta apreciere. Societatile de investitii financiare au avut o lichiditate in crestere, insa corectia pe care se aflau aceste actiuni a fost oprita vineri de evolutia spectaculoasa a actiunilor BRD, cu impact asupra valorii activului net al acestor societati.

Din nou cel mai tranzactionat titlu din grupul celor cinci a fost SIF5, cu transferuri in valoare de 4,7 milioane lei, la preturi intre 2,66 si 2,71 lei/actiune, cu o medie a zilei de 2,68 lei/actiune. Pretul de inchidere consemneaza o apreciere zilnica de 0,75%. SIF2 a fost tranzactionat intre 2,12 si 2,17 lei/actiune, cele 1,75 milioane actiuni din aceasta zi contribuind cu 3,75 milioane lei la valoarea zilnica a tranzactiilor. Inchiderea zilei a fost la 2,14 lei, cu un curs constant cu cel de joi. SIF3 a stabilit un pret de referinta de 2,15 lei/actiune, cu o depreciere zilnica de 0,46%, SIF1 a incheiat si el negativ ziua, la nivelul de 2,26 lei/actiune, iar SIF4 a crescut usor, cu 0,69%, pana la pretul de inchidere de 1,46 lei/actiune. Tranzactiile de pe cele cinci simboluri amintite au cumulat o valoare zilnica de 13,3 milioane lei.

Tranzactiile cu actiuni TLV s-au realizat intre 0,995 si 1,02 lei/actiune, insa volumul important tranzactionat vineri, de 6,8 milioane actiuni, a venit pe o usoara scadere a pretului mediu de tranzactionare, majoritatea tranzactiilor realizandu-se la cursul de 1 leu/actiune. Ultimul pret al zilei a fost insa de 1,02 lei/actiune, in crestere cu 0,99% pe date zilnice. incepand de luni, aceste actiuni vor fi oprite de la tranzactionare pentru incarcarea actiunilor din ultima majorare de capital social. SNP s-a depreciat cu aproximativ 1%, pana la 0,535 lei/actiune, pe o lichiditate destul de buna. Cele 6,1 milioane actiuni tranzactionate au contat cu 3,3 milioane la totalul de vineri. RRC s-a depreciat si el cu 1,67%, pana la 0,0826 lei/actiune.

Actiunile BRK au inchis ziua in crestere, la nivelul de 1,26 lei/actiune, dupa ce in cursul zilei s-a realizat o tranzactie cu aproximativ 1% din capitalul social al emitentului, la pretul de 1,25 lei.

Silviu TURC
Departamentul Tranzactionare SSIF BROKER SA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.