Nord-Estul Romaniei este pe ultimul loc ca dezvoltare economica dintre cele 272 de zone geografice din 28 de tari europene studiate de catre Eurostat, in vara acestui an, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor fiind de numai 21,7% din media UE

Romania are opt regiuni de dezvoltare, din care sapte, mai putin zona capitalei, se afla in coada clasamentului realizat de catre Eurostat. PIB-ul pe cap de locuitor, in Romania, excluzand Bucuresti, reprezinta mai putin de 34% din media UE.

Astfel, cele sapte regiuni se situeaza printre ultimele 15 locuri ale topului care cuprinde in total 272 de regiuni din 28 de tari analizate (statele membre, Romania, Bulgaria si Croatia). Pe primul loc, cu un nivel al PIB pe cap de locuitor fata de media UE de 277%, se afla regiunea Inner London din Marea Britanie.

Romania imparte locurile codase cu Bulgaria, Polonia si Ungaria. Spre deosebire de Bulgaria care detine alte cinci din cele 15 pozitii, Ungaria are o singura zona reprezentata in acest lot al codaselor. Bulgaria, aflata in tandem cu Romania in cursa pentru integrare, imparte si acelasi model de dezvoltare cu tara vecina, avand amandoua cate o singura zona, cea a capitalei, absenta dintre ultimele 15 clasate.

Scandinavii si englezii, cei mai productivi

Studiul Eurostat imparte cele 272 de regiuni in patru categorii, in functie de PIB-ul pe cap de locuitor raportat la media UE. Ultima categorie, insemnand un PIB pe cap de locuitor mai scazut de 75% din media UE, include toate statele noi membre, cu exceptia a cateva regiuni, tarile candidate, printre care si Romania, precum si Portugalia, sudul Italiei si al Greciei.

In prima categorie se incadreaza regiunile unde PIB-ul pe cap de locuitor este peste 125% din media UE. in lotul fruntaselor se regasesc regiuni din statele UE-15, cu o singura exceptie notabila, regiunea Praga din Cehia care ocupa pozitia a nouasprezecea, iar nivelul este de 136%. Cele mai bine reprezentate state in aceasta prima categorie sunt cele scandinave, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Germania, Elvetia, Italia. Cele doua categorii de mijloc iau in calcul un PIB pe cap de locuitor in raport cu media UE intre 100% si 125%, respectiv intre 75 si 100%.

Dintre tarile nou intrate in spatiul comunitar, care se claseaza in a doua si a treia categorie, sunt Bratislava din Slovacia, pe locul 53, o zona din Ungaria pe locul 130, una din Cipru, pe pozitia 180 si o alta din Slovenia, pe 190.

Astfel, noile membre UE sunt reprezentate de numai cinci regiuni, in primele trei categorii, in timp ce aspirantele sunt absente, desi, impreuna, aceste tari au 143 milioane de locuitori, insemnand 30% din populatia celor 28 de tari analizate.

Impartirea pe regiuni arata ca dezvoltarea economiei europene este sustinuta de vechile membre, in timp ce statele noi, excluzand Slovenia si Cipru, au o activitate economica mai slaba. Dintre cele 78 de regiuni in care PIB pe cap de locuitor este sub 75% din media UE, 56 se afla in cele zece noi membre, Romania, Bulgaria si Croatia.

Crestem, dar prea incet

Studiul arata ca, fata de anii anteriori, exista mai multa convergenta a noilor state cu nivelul de dezvoltare din UE-15, dar si un grad mai ridicat de omogenitate intre regiunile aceleiasi tari. Astfel, cele zece state si candidatele se detaseaza fata de veteranele UE, ca un grup compact emergent a carui dezvoltare a depasit cresterea PIB cu 3% pe cap de locuitor, intr-un an. Astfel, Romania a reusit aceasta performanta in toate cele sapte regiuni aflate printre ultimele 15 ale clasamentului. Zona Bucuresti a cunoscut o ameliorare mai inceata, situata intre 1 si 3%.

Alaturi de Romania au avut o dinamica economica semnificativa Cehia, Slovacia, Croatia, Ungaria si Bulgaria. Comparativ cu Romania, tara vecina are o singura regiune care a inregistrat o majorare de peste 3% din PIB pe cap de locuitor fata de media UE. Cu toate aceste, studiul considera ca cele zece noi membre si candidatele au progresat, prea incet insa, pentru a ajunge din urma media PIB din UE, desi eforturile acestor tari sunt considerate incurajatoare.

Printre tarile cu o dinamica de peste 3% se numara Grecia, Spania, tarile baltice, Marea Britanie. O descrestere, comparativ cu datele obtinute anterior, au inregistrat Portugalia si sudul Italiei, care desi se afla in categoria celor mai slab dezvoltate regiuni, si-au diminuat PIB-ul pe cap de locuitor cu mai mult de 3% fata de media UE pe durata unui an.

Studiul Eurostat, biroul statistic european, a fost realizat in august 2006 si a cules datele referitoare la anul 2003, pe care ulterior le-a comparat cu cifrele din 2002 si 2001. Eurostat a facut evaluarea tuturor cele 25 de state membre si a celor candidate, in curs de aderare, Romania si Bulgaria, dar si a Croatiei. Cele 28 de tari au impreuna 272 de regiuni de dezvoltare.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.