Imprumuturi cu dobanda preferentiala, garantii care sa acopere pana la 80% din valoarea imprumuturilor, reduceri sau amanari de la plata taxelor locale, toate corelate cu politica UE in domeniu, acestea sunt facilitatile pe care investitorii le-ar putea primi din partea statului daca demareaza o afacere in Romania

Potrivit proiectului de act normativ, aflat saptamana aceasta in dezbatere la Executiv, decizia investitorilor de a demara o afacere in Romania ar putea fi rasplatita cu facilitati ca dreptul de folosinta asupra unor proprietati din domeniul privat al statului sau al autoritatilor locale, de imprumuturi cu dobanda preferentiala sau de acces gratuit la utilitati. In plus, statul mai poate acorda garantii care sa acopere pana la 80% din valoarea imprumuturilor, reduceri sau amanari de la plata taxelor locale, subventii sau deduceri fiscale, toate fiind subventii corelate cu politica Uniunii Europene in domeniu.

Interese la Daewoo Craiova

Toate aceste facilitati pe care le-ar putea acorda statul roman si de care beneficiaza investitorii in aproape toate statele in tranzitie atrag deja companii cu greutate in industria romaneasca. Compania Ford, de exemplu, a devenit mai receptiva la posibilitatea preluarii producatorului de automobile Daewoo Craiova, aflat acum in proprietatea statului, odata ce premierul Tariceanu a promis reprezentantilor companiei inlesniri importante, acordate in conformitate cu normele europene. La intalnirea cu reprezentantii companiei, primul-ministru a subliniat ca intrarea pe piata romaneasca a unui al doilea producator de talie mondiala, dupa Renault, ar aduce beneficii importante economiei romanesti.

De preluarea producatorului craiovean sunt interesate si alte nume sonore precum General Motors, Renault-Nissan si Chery, a caror oferta va avea cu siguranta in vedere posibilele beneficii din partea statului.
Cu o asemenea strategie, guvernantii pot spera ca pe viitor investitorii sa prefere Romania statelor vecine si nu sa o indeparteze din planurile de afaceri, asa cum a facut recent General Motors, care a decis sa deschida o fabrica de automobile sub marca Chevrolet in Polonia, decizie ce ameninta mult-asteptata debarcare a constructorului american la Craiova.

Tratament egal pentru investitori

Potrivit declaratiilor de saptamana trecuta ale ministrului de stat Bogdan Pascu, principalul obiectiv al proiectului de lege privind investitiile vizeaza eliminarea disparitatilor de tratament intre investitiile straine si cele locale, cat si diferentele intre investitiile directe si cele indirecte. Ca efect al acestei decizii, Executivul si-a propus reorganizarea Agentiei Romane pentru Investitii Straine astfel incat institutia sa ofere tratament egal tuturor tipurilor de investitori.

In plus, alaturi de facilitatile acordate de la nivel central, companiile care decid sa inceapa o afacere pot primi si beneficii din partea autoritatilor locale. Potrivit declaratiilor facute ieri de prefectul de Suceava, Orest Onofrei, autoritatile locale sau judetene primesc competente in ceea ce priveste acordarea unor facilitati firmelor care fac investitii. Prin urmare, oficialul sucevean si-a exprimat speranta ca alesii locali vor intelege ca anumite scutiri pe perioada constructiei unei astfel de unitati productive vor fi recuperate ulterior, prin taxe, impozite pe cladiri si terenuri, dar si pe salariile angajatilor. De aceste beneficii guvernamentale si locale ar putea beneficia si compania austriaca Egger, care si-a anuntat intentia de a investi cam 500 milioane de euro in sectorul prelucrarii lemnului in judetul Suceava.

Efect: investitii straine duble in doi ani

Daca proiectul va fi aprobat, iar beneficiile aplicate, reprezentantii IMM estimeaza ca investitiile straine vor creste spectaculos in urmatorii doi ani, cu 100%. "Acest proiect trateaza investitiile nediscriminatoriu, fie ca sunt din Romania sau straine. Investitiile straine aveau un tratament preferential inainte, in unele ocazii. In al doilea rand, elimina discriminarile dintre investitiile de categorii mari si cele reduse", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania. Cresterea ar fi semnificativa avand in vedere ca anul trecut investitiile straine directe in Romania au atins doar 5,2 miliarde de euro, iar pentru anul in curs estimarile autoritatilor indica o usoara crestere, pana la aproximativ 6,2 miliarde de euro.

Trei categorii de investitori

Potrivit Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, care a participat la dezbaterile organizate de Guvern cu privire la proiectul de lege privind investitiile, actul normativ imparte investitorii care pot beneficia de facilitati in trei categorii. Divizarea se face in functie de valoarea investitiilor, astfel ca la o valoare mai mare decat echivalentul in lei a 75 de milioane de euro investitiile sunt considerate de categoria 1.

Mai mult, investitiile a caror valoare este cuprinsa intre echivalentul in lei a 25 de milioane de euro, pana la echivalentul in lei a 75 de milioane de euro, reprezinta investitii de categoria 2, iar investitiile a caror valoare porneste de la echivalentul in lei a un milion de euro pana la echivalentul in lei a 25 de milioane de euro, sunt considerate investitii de categoria 3. De asemenea, proiectul de act normativ prevede ca vor beneficia de facilitati investitorii care vor realiza intr-un interval de cel mult trei ani consecutivi una sau mai multe dintre cele trei categorii de investitii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.