Suprafata totala de birouri moderne a crescut cu 207.000 mp in primul semestru, fiind cu aproximativ 41% mai mare fata de stocul total de birouri finalizat in 2005, unui studiu elaborat de compania imobiliara CB Richard Ellis (CBRE).

Nivelul mediu al chiriilor nu a cunoscut modificari semnificative in ultimele 6 luni.Chiriile pentru birourile de clasa A s-au mentinut la un nivel stabil, situandu-se in prezent intre 18,5-19 Euro/mp/lunaPana la sfarsitul anului 2006 este propusa livrarea a 150.000 mp de birouri, din care aproximativ 38% sunt de clasa A. Cererea de birouri a cunoscut o crestere semnificativa in prima jumatate a anului 2006, iar suprafata totala ocupata a atins 183.000 mp, din care 83.000 mp reprezinta spatiile pre-inchiriate, programate a fi ocupate pana la sfarsitul anului 2006-inceputul lui 2007.

In urmatorii 2 ani centrele comerciale tip mall vor cunoaste cea mai importanta dezvoltare. Numeroasele proiecte de mall-uri propuse pentru finalizare in urmatorii ani vor absorbi in mare parte cererea de spatii comerciale moderne si vor reduce presiunea asupra chiriilor pentru spatiile stradale ultracentrale.In sectorul spatiilor industriale cererea va fi in continuare foarte mare, in special pentru spatiile logistice, ceea ce va crea o lipsa acuta de spatii industriale noi in viitorul apropiat.

Noile proiecte rezidentiale programate pentru livrare in 2006 si 2007 urmaresc satisfacerea cerintelor populatiei cu venituri medii, un segment de piata neatractiv pentru dezvoltatori pe parcursul anilor trecuti. Oferta de terenuri pentru proiecte de birouri este dominata de suprafete destinate cladirilor de clasa B, situate in zone secundare, in timp ce pentru proiectele de clasa A oferta de terenuri este aproape inexistenta.

Usoara descrestere a randamentelor pe toate segmentele pietei imobiliare va continua pe parcursul anului urmator ca urmare a volumului mare de capital investit pe piata internationala si lipsei proprietatilor de calitate de pe piata locala.

In Bucuresti oferta de birouri a depasit pragul de 1 milion metri patrati, ca urmare a numeroaselor proiecte finalizate in prima jumatate a anului 2006. Stocul total a crescut cu 207.000 mp, din care 36% sunt spatii de clasa A.Suprafata de birouri livrata in primele 6 luni ale anului 2006 a fost cu aproximativ 41% mai mare fata de stocul total de birouri finalizat anul trecut (146.000 mp). Cea mai activa subzona a pietei a fost zona de nord a Bucurestiului, unde au fost livrati aproximativ 85.000 mp.

Aici va continua constructia a numeroase cladiri, ca urmare a ofertei limitate de terenuri din centrul orasului disponibile pentru proiecte de birouri, dar si datorita predilectiei chiriasilor pentru zona de nord (apropierea de cartiere rezidentiale noi, legaturi bune catre aeroport, centrul orasului si principalele iesiri din Bucuresti). In ultimele 6 luni au fost livrate in total 36 cladiri de birouri, din care cele mai importante sunt America House, Bucharest Corporate Center, Construdava Business Center si Buzesti Office Building, insumand un total de aproximativ 67.000 mp. Proiectele mentionate reprezinta 44% din stocul de birouri nou construite (151.000 mp).

Cladirile cu o suprafata medie construita intre 1.000-6.000 mp reprezinta 40% din totalul birourilor noi.Stocul de birouri moderne a crescut la aproximativ 1.100.000 mp, din care 38% sunt localizati in zona de nord a Bucurestiului. Majoritatea sunt inca birouri de clasa B, insumand aproximativ 643.000 mp. Acest fapt se datoreaza in principal numarului tot mai mare de proiecte de birouri situate in zone secundare ale orasului.

Majoritatea cladirilor de clasa A sunt amplasate in zonele centrale (aproximativ 200.000 mp dintr-un total de 362.000 mp), cele mai multe avand suprafete de peste 10.000 mp.

Cererea si gradul de ocupare

Cererea de birouri a cunoscut o crestere semnificativa in prima jumatate a anului 2006. Totalul de spatii achizitionate in aceasta perioada a ajuns la aproximativ 183.000 mp, din care 83.000 mp corespund spatiilor pre-inchiriate, programate a fi ocupate pana la sfarsitul anului 2006-inceputul lui 2007. Suma acestor tranzactii se apropie de suprafata totala ocupata anul trecut (205.000 mp). Preferinta clara a chiriasilor pentru birourile moderne noi explica gradul ridicat de ocupare al acestui tip de spatii (146.000 mp).Cererea de spatii de mici dimensiuni a crescut, situandu-se la limita superioara a intervalului de 200-500 mp.

Suprafetele de mari dimensiuni sunt solicitate de companiile de outsourcing si telemarketing, care cauta cladiri de clasa B, situate in zone secundare, cu posibilitati de extindere si acces la transportul public. Aceste companii solicita suprafete intre 4.000-6.000 mp. Din cauza ofertei limitate, majoritatea chiriasilor care au nevoie de astfel de suprafete incheie contracte de pre-inchiriere.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.