Venitul mediu pe camera a scazut cu 20% fata de octombrie 2004

Aprecierea leului fata de moneda europeana are un impact negativ asupra companiilor hoteliere, venitul mediu pe camera fiind cu circa 20% mai mic in februarie comparativ cu luna octombrie 2004, potrivit unei analize a firmei de consultanta Peacock Hotels, informeaza Mediafax.

"La jumatatea lunii octombrie 2004, hotelurile urbane, si nu numai, au incheiat majoritatea contractelor cu agentiile de turism interne si externe, precum si cu clientii corporatisti, la acel moment cursul mediu de schimb euro/leu fiind de 41.000 lei. In raport cu acelasi curs au fost incheiate si multe dintre contractele cu furnizorii de utilitati, combustibil si servicii, pentru anul 2005, avand ca baza de decontare tarife fixe in lei", a declarat Paul Marasoiu, presedintele Peacock Hotels.

Pe de alta parte, incasarile in lei ale hotelurilor, in raport cu tarifele afisate sau contractate in euro, s-au diminuat progresiv concomitent cu scaderea cursului monedei europene de la circa 41.000 lei pana la mai putin de 36.000 de lei. "Toate aceste contracte ale hotelurilor au ca valori de referinta tarifele in euro, decontarile facandu-se in lei, la cursul din data prestarii serviciilor", a explicat Marasoiu. El a adaugat ca hotelurile au, teoretic, doua solutii pentru a contracara valorizarea leului si a mentine raportul cu elementele de cost evaluate si contractate in lei, in toamna anului trecut, la stabilirea tarifelor in euro pentru 2005.

"Valorizarea leului ar trebui sa determine cresterea tarifelor in euro sau (...) companiile ar trebui sa aplice un control la sange al costurilor, cu reduceri la alte capitole de cheltuieli", a spus presedintele Peacock Hotels. Marasoiu apreciaza insa ca ambele solutii sunt insuficiente, aplicarea lor avand o serie de efecte negative. "Cresterea tarifelor in euro este relativ imposibila, tinand cont de conditiile concrete ale pietei si de conditiile contractelor cu agentiile si tertii", a adaugat Marasoiu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.