Credit Suisse considera ca pretul de 500-700 milioane euro pentru 69,9% din Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), asteptat de guvernul roman, este nerealist, au comentat vineri analistii bancii de investitii, citati de Dow Jones Newswires.

"Comentand oferta OTP pentru CEC, Credit Suisse considera ca scopul guvernului roman de a obtine intre 500 si 700 milioane euro pentru 69,9% din CEC e prea mare", scrie Dow Jones. Valoarea contabila a CEC a fost in 2005 de 158 milioane euro, cu toate ca guvernul a estimat valoarea contabila a CEC la peste 200 milioane euro la sfarsitul lunii iunie, precizeaza agentia de stiri, informeaza NewsIn.

Potrivit analistilor de la divizia de investuitii a Credit Suisse, "nu ar trebui sa ne asteptam ca oferta OTP sa fie de de patru ori mai mare decat valoarea actiunilor CEC in 2004". Analistul Credit Suisse Hugo Swann, citat de portalul financiar maghiar Portfolio, declara la inceputul lunii ca se asteapta ca National Bank of Greece (NBG) sa ofere un pret mai bun decat OTP.

Vanzarea CEC, a saptea banca din sistemul bancar romanesc, va atrage oferte de privatizare sub valoarea asteptata de statul roman, dupa ce trei dintre competitori s-au retras din cursa, au spus in luna iulie analistii Merrill Lynch. CEC a scazut de pe pozitia a sasea dupa active in urma fuziunii dintre HVB si tiriac, finalizata luna trecuta. Compania de consultanta financiara, Merrill Lynch, a evaluat, recent, pachetul de 69,9% din actiunile bancii la un pret de aproape 500 milioane de euro (637 milioane dolari).

"Pretul si libertatea de a restructura banca sunt cele doua elemente care vor conta. Estimarea noastra este ca pretul pentru pachetul majoritar pe care-l vinde banca ar putea oscila intre 400 si 500 miliaone de euro," a explicat in luna iulie analistul bancii de investitii Wood&Company, Jiri Stanik. Desi e dificil de prognozat care va fi banca invingatoare, Stanik a spus totusi ca "OTP ar putea intampina dificultati de natura politica, in incercarea sa de a prelua CEC-ul."

Publicatia ungara Hungary Around the Clock mentiona la sfarsitul lunii august, citand surse din presa elena, ca NBG, concurentul OTP pentru preluarea CEC, ar fi oferit peste 500 milioane euro pentru 69,9% din actiunile bancii romanesti. Totusi, presedintele OTP, Sandor Csanyi, declarase recent ca nu se va lasa angajat intr-un "razboi al ofertelor" pentru cumpararea CEC, potrivit publicatiei ungare.

In cursa pentru privatizarea CEC au mai ramas OTP Bank din Ungaria si banca elena National Bank of Greece, care urmau sa trimita ofertele finale de cumparare a pachetului majoritar de actiuni al bancii romanesti pana la sfarsitul lunii august. Preluarea efectiva a CEC de catre un investitor, respectiv inregistrarea unui alt actionariat la Registrul comertului, ar putea avea loc in martie 2007, potrivit declaratiilor presedintelui CEC, Eugen Radulescu.

Achizitii recente ale OTP si National Bank of Greece

In luna iulie, OTP a cumparat 67% din actiunile Kulska Bank din Serbia pentru 118,6 milioane euro, adica de 2,6 ori mai mult decat valoarea contabila a bancii sarbesti. Kulska are active in valoare de 136,3 milioane euro si o cota de piata de 1,5%. OTP a cumparat in luna iulie 96,4% din actiunile bancii rusesti Investsberbank pentru suma de 373 milioane euro. Banca ruseasca are active de aproape un miliard euro, iar pentru ea, OTP a platit de 3,8 ori mai mult decat valoarea contabila.

OTP este intr-un proces de expansiune la ora actuala si si-a manifestat interes pentru achizitia bancii austriece BAWAG. Analistii de la Credit Suisse sustin ca intentia OTP de a prelua BAWAG nu s-ar potrivi strategiei bancii ungare, iar posibila achizitie ar face cu o majorarea de capital mai mare. "Credit Suisse considera ca este putin probabil ca OTP sa depuna o oferta competitiva pentru instututia austriaca BAWAG, avand in vedere achizitiile recente si lipsa lichiditatilor," au declarat vineri analistii Credit Suisse, citati de Dow Jones Newswires.

NBG a depus pe 16 iulie o oferta pentru 99,4% din actiunile bancii sarbesti Novi Sad Vojvodjanska. Cu toate ca presa locala a notat ca NBG a fost singura banca ramasa in cursa, banca greceasca a oferit 410 milioane euro, de 8,1 ori mai mult decat valoarea contabila a Vojvodjanska. PKO Bank si Banca Austria Creditanstalt nu au depus oferta pana pe 16 iunie. Valoarea contabila a bancii sarbesti este estimata la 50,32 milioane euro, cu active de 460 milioane euro. Activele bancii Vojvodjanska o situeaza pe pozitia a patra in Serbia, cu o cota de piata de 6,2%.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.