HVB Tiriac Bank, institutia bancara rezultata in urma fuziunii dintre HVB Bank Romania si Banca Tiriac, si-a inceput activitatea in Romania direct de pe pozitia a patra din clasamentul bancilor dupa active. Si daca luam in considerare si pozitia ocupata de UniCredit Romania, cele trei banci fiind menbre in reteau bancara UniCredit, noua banca va fi a treia din sistem, dupa fuziunea cu UniCredit Romania

Incepand din 1 septembrie HVB Bank Romania si Banca Tiriac au creat, prin fuziune, grupul finaciar HVB Tiriac Bank, care se plaseaza pe locul patru in ierarhia bancilor romanesti, cu o cota de 6,5% din piata si active de 2,58 miliarde euro.

Bancile HVB si Tiriac au raportat profituri cumulate nete de 141,9 milioane lei (40,2 milioane euro) la sfarsitul lunii august, acestea fiind si ultimele rapoarte separate ale bancilor, care au fuzionat incepand cu 1 septembrie, potrivit unui raport al HVB Tiriac Bank. HVB Bank a avut in opt luni un profit net de 105,7 milioane lei (29,9 milioane euro), iar Banca Tiriac a raportat, pentru aceeasi perioda, un profit dupa impozitare de 36,18 milioane lei (10,25 milioane euro).

In iulie si august, cel mai mult au crescut activele HVB Bank, cu 2,28%, de la 5,877 miliarde lei (1,65 miliarde euro) pana la 6,011 miliarde lei (1,7 miliarde euro), in timp ce activele Bancii Tiriac au crescut cu 1,67%, de la 3,39 miliarde lei (950 milioane euro) pana la 3,446 miliarde lei (976 milioane euro), arata datele prezentate de HVB Tiriac Bank.

Presedintele HVB Tiriac Bank, Dan Pescariu, s-a aratat mandru de indicatorii financiari ai bancii, care indica un raport cost/venit exceptiona. "Indicatorul cost/income ratioeste de 47-48% pentru banca noastra, ceea ce, dupa calculele noastre, este cel mai bun din toate bancile romanesti", a declarat citat de NewsIn Pascariu. Un alt indicator privind activitatea bancii, randamentul capitalului (ROE - return of equity n.r.), era de 27% la sfarsitul lunii august, potrivit presedintelui HVB Tiriac Bank. "Acesti indicatori ar fi fost si mai buni daca nu ne-am fi transferat la Viena o parte din active", a mai precizat Pascariu.

Pasul catre locul trei

Din noiembrie 2005, HVB Bank Romania si Banca Tiriac fac parte alaturi de UniCredit Romania din reteaua UniCredit Group, ca urmare a achizitiei pachetului majoritar de actiuni al Bank Austria Creditanstalt, actionar majoritar la randul ei la cele doua banci romanesti, de catre grupul bancar italian. De altfel, fuziunea HVB - Tiriac fusese anuntata din septembrie 2005, iar aceasta va fuziona in curand cu subsidiara UniCredit in Romania.

Discutiile privind detaliile tehnice ale fuziunii vor incepe in zilele urmatoare, iar procesul se va finaliza anul viitor cel mai tarziu in luna iunie, potrivit presedintelui HVB Tiriac Bank. In Romania, procesul de fuziune a doua banci este insa complex si presupune trei componente principale: juridica, tehnica si culturala, a explicat Pascariu. In plus, nici costurile nu sunt de neglijat. in cazul fuziunii dintre HVB Bank si Banca Tiriac, doua banci medii pe piata romaneasca, costurile fuziunii s-au situat la aproximativ 10 milioane euro, potrivit presedintelui HVB Tiriac Bank.

"Integrarea juridica a fost un proces dificil, din cauza imperfectiunilor juridice si a lipsei de expertiza din instantele romanesti. Exista si o problema legata de termenele fixe, pentru ca reglementarile prevad ca trebuie sa remitem catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) inregistrarea de la registrul comertului in cinci zile, in timp ce banca centrala cerea sa o aiba in aceeasi zi", a declarat citat de NewsIn, Pascariu. "Ne-am propus sa avem discutii cu reprezentantii BNR pentru modificarea unor norme, pentru a tine cont de realitati", a adaugat acesta.

Integrarea tehnica a inceput cu cateva luni inaintea finalizarii propriu-zise, prin unificarea retelelor de bancomate si a celor informatice. "Am avut de exemplu situatii in care am descoperit conturi la cele doua banci cu nume diferite, dar cu acelasi cod numeric personal (CNP), dar ne-am dat seama ca erau de obicei persoane care se casatorisera si isi schimbasera numele", a aratat presedintele HVB Tiriac Bank.

Procesul care ia cel mai mult timp in cazul fuziunii este integrarea "culturala", care este un proces continuu si nu s-a terminat la 1 septembrie. "HVB Bank si Banca Tiriac erau doua banci cu culturi puternice si nu poate fi vorba de preluarea culturii uneia de catre cealalta, ci mai degraba de o osmoza. Un element important a constat in trecerea de la un sistem descentralizat, cum era in cazul bancii tiriac, la cel centralizat din cadrul HVB", a mai precizat Pascariu.

Ierarhii irelevante

Urmatorul pas, cel de fuziune a noii entitati bancare cu Unicredit Romania va crea a treia banca din Romania dupa active cu o cota de piata de aproximativ 8%, potrivit reprezentantilor bancii. Cele trei banci romanesti membre ale UniCredit Group aveau la 30 iunie 2006 active cumulate de 11,79 miliarde lei (3,3 miliarde euro), adica 8,18% din totalul activelor bancare romanesti, ceea ce claseaza UniCredit Group pe locul trei pe piata bancara din Romania, devansand cu putin Raiffeisen Bank Romania.

In realitate, insa, activele sunt mai mari, deoarece o parte a lor au fost inregistrate in strainatate. "Restrictiile bancii centrale si marirea rezervelor minime obligatorii, ne-au determinat sa transferam la Viena credite sau clientela. Valoarea totala a trasferurilor de active si a creditelor luate direct de la Viena este de 750 milioane euro. Si alte banci au procedat similar, iata de ce cred ca ierarhiile privind activele bancilor romanesti sunt irelevante", a mai declarat presedintele HVB Tiriac Bank.

Viitor stabil

Agentia de rating al riscului Fitch a ridicat de la "BBB-" la "BBB+" calificativele acordate instrumentelor de indatorare emise in valute straine ale Bancii Comerciale Ion Tiriac si UniCredit Romania, in urma cu trei saptamani. Ratingul pe termen scurt al celor doua banci romanesti a fost schimbat de la "F3" la "F2", iar perspectiva lor de viitor este "stabila", sustin analistii Fitch.

Ratingrile individuale si de sustinere au ramas neschimbate la "D", respectiv "2" pentru Banca Comerciala Ion Tiriac si UniCredit Romania.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.