In Chisinau apartamentele sint ieftine. Salariile mici si lipsa unei cereri consistente din partea strainilor au tinut preturile destul de jos. Interesant este ca se pot gasi locuinte la bloc de peste 100 mp.

Din punctul de vedere al pietei imobiliare, Republica Moldova este o copie in miniatura a evolutiei pietei din Romania din ultimii cinci ani. Cresteri necontrolate ale preturilor, legislatie care ofera portite speculantilor, preturi mari, probleme cu coruptia sau dezechilibrul raportului cerere-oferta sint doar citeva dintre asemanarile pietei imobiliare din Republica Moldova cu cea de acum citiva ani din Romania. Cel mai important oras al acestei tari, capitala Chisinau, conduce topul Republicii Moldova la numarul de tranzactii, la valoarea lor si la preturi in ceea ce priveste piata imobiliara.

Preturi mici

Daca analizam nivelul preturilor din Republica Moldova si cel din Romania sau cel din Uniunea Europeana putem observa ca acestea sint mai mici. Interesul strainilor pentru proprietatile din aceasta tara este destul de scazut, asta si din cauza instabilitatii legislative. Cele mai mari preturi se gasesc in Chisinau, capitala Republicii Moldova si cel mai important oras. Aici, o garsoniera de 24 mp, situata intr-o zona buna, se poate cumpara cu 22.000 de euro, iar una de 29 mp costa putin mai mult, 25.000 de euro. Pentru zonele periferice, pretul este unul destul de mic, aproximativ 19.000 de euro.

In ceea ce priveste apartamentele de doua camere, pretul acestora variaza in functie de locatie. O astfel de locuinta, cu o suprafata de 41 mp, se poate gasi la numai 28.700 de euro. Cu cit locatia este mai buna, cu atit pretul este mai mare. Un apartament de doua camere cu o suprafata de 50 mp, situat intr-o zona destul de buna, poate costa si 39.000 de euro, pret oricum mai mic decit cel al apartamentelor de doua camere din Bucuresti.

Astfel de preturi sint destul de mari pentru locuitorii Republicii Moldova, daca tinem cont de veniturile acestora. La apartamentele de patru camere, pretul variaza foarte mult in functie de dotari sau de locatie. Astfel, se pot gasi apartamente de patru camere, cu o suprafata de 90 mp, situate intr-o zona buna, cu un pret de aproximativ 67.900 de euro, insa se pot gasi si apartamente de patru camere cu o suprafata consistenta de 130 mp care costa in jur de 120.000 de euro. Apartamentele de patru camere sint foarte putin cautate din cauza preturilor destul de mari pentru buzunarul moldovenilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.