Institutiile financiare internationale se dovedesc deosebit de eficiente in a scoate bani din plasamentele in Romania. Astfel, dupa ce au scos randamente fabuloase pentru titlurile detinute la Banca Comerciala Romana, in urma procesului de privatizare a acesteia cu Erste Bank, BERD si IFC mai fac o afacere profitabila. Cei doi experti in investitii au renuntat la participatia la Bancpost si, chiar daca sumele nu au fost facute publice, pe la colturi se vorbeste de profituri frumusele.

EFG Eurobank si-a majorat la 77,5% participatia la Bancpost dupa ce a preluat pachetele de actiuni detinute de BERD si IFC, reprezentand 14,58% din capitalul bancii, a declarat recent Mihai Bogza, presedintele bancii romanesti.

"Tranzactia a fost finalizata la inceputul lunii august. Ne-am inteles cu partea elena sa nu facem publica suma", a spus Bogza.

La sfarsitul lunii iunie, directorul general adjunct al bancii elene, Theodor Karakassis, a explicat ca optiunea de preluare a pachetelor este conditionata de plata unui randament de minimum 15% pe an, in fiecare an, de la conversia imprumuturilor in actiuni.

BERD si IFC au acordat Bancpost in 1998 doua imprumuturi de cate 10 milioane de dolari convertibile in actiuni la banca romaneasca. Ambele institutii internationale au convertit in 2004 cate opt milioane de dolari si au preluat fiecare 7,289% din titlurile bancii.

Prin iesirea BERD si IFC, practic, Bancpost devine o afacere greaco-romana, sub obladuire elena, bineinteles. in afara de EFG Eurobank, din structura actionariatului Bancpost mai fac parte SIF Banat-Crisana - 5,15396%, SIF Moldova - 5,13719%, SIF Transilvania - 5,15396% si SIF Oltenia - 5,15396%.

Bancpost a programat pentru a doua jumatate a acestui an deschiderea a 50 de noi unitati, ajungand astfel la 225 de locatii.

Planul de afaceri al bancii indica un nivel al profitului net la sfarsitul anului de 15 milioane de euro, dupa primele sase luni fiind inregistrat un castig de 3,3 milioane de euro. Totalul activelor bancii se ridicau la 1,73 miliarde de euro, la finele lunii iunie.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.