Ca urmare a unui ordin semnat luna trecuta de Ionut Popescu, ministrul Finantelor, Directia Generala de Control, impreuna cu Directia de Investigatii din minister au inceput o serie de executari silite impotriva unora dintre cei mai mari datornici la bugetul de stat. Pentru inceput, Fiscul verifica stadiul executarilor silite si incearca sa recupereze o parte din bani de la primii mari datornici din fiecare judet, selectati pe ramuri de activitate. In pofida unor presiuni de tot felul pentru blocarea acestor actiuni, acestea se vor inmulti in perioada urmatoare, printre societatile vizate aflandu-se nume cu rezonanta, ne-au declarat surse din minister. Pe prima lista a marilor datornici de la care Fiscul incearca sa recupereze o parte din creante se afla CAROM Onesti. Desi asupra societatii s-au aplicat masuri asiguratorii pentru o suma de peste 4.700 miliarde lei, Fiscul a reusit sa incaseze pana acum doar aproximativ 4,5 miliarde lei. Motivul principal il constituie "ordonanta Rafo-Carom", aprobata de fostul Guvern, prin care AVAS a preluat creante de peste 7.650 miliarde lei in vederea recuperarii.

Printre firmele impotriva carora Fiscul a declansat executarea silita in judetul Bacau se numara SOFERT SA (cu datorii de peste 303 miliarde lei) si PETROMEC SA (datorii de peste 163 miliarde lei). In judetul Brasov, printre cei mai mari datornici aflati in executare silita se numara FARTEC SA (684 miliarde lei) si CN ROMARM SA (peste 167 miliarde lei). De asemenea, ROMARM - sucursala Arsenal Bumbesti Jiu - este in executare silita pentru aproape 139 miliarde lei. In judetul Iasi, printre rau-platnicii aflati in executare silita se afla TEROM SA, NICOLINA SA si POLIROM Co SA, ale caror datorii insumeaza peste 585 miliarde lei. Cel mai mare datornic aflat in executare silita in judetul Prahova este PETROUTILAJ SA (cu datorii de 610 miliarde lei), urmat de UZTEL SA (cu debite de 570 miliarde lei si unde executarea silita fusese suspendata) si PETROTRANS, cu datorii de 104 miliarde lei. In topul datornicilor din Vrancea se remarca VERITAS PANCIU SA , cu 59,5 miliarde lei.

La aceasta societate incepuse executarea silita, s-au pus sub sechestru bunuri care acopereau doar 16 miliarde lei din totalul datoriei, iar in 2004, prin lege, executarea a fost suspendata. In Bucuresti, pe prima lista semnata de ministrul Finantelor privind executarile silite, apare numele CCCF SA (datorii de 828,5 miliarde lei). Curios sau nu, impotriva acestei societati nu a fost declansata, pana in acest an, nici o procedura de recuperare a datoriei. Un alt nume cunoscut este cel al companiei BIDEPA SRL, cu o datorie de peste 202 miliarde lei si care a intrat in reorganizare judiciara. De asemenea, la PIPERA SA s-au pus sechestre pe bunuri de vreo sase miliarde lei, insa nu s-a recuperat nici un leut din datoria de peste 225 miliarde lei.

Cluburi de fotbal si institutii de media - executate silit pentru datorii de sute de miliarde lei

Pe o alta lista de societati impotriva carora Fiscul incepe executarea silita se afla clubul FC STEAUA Bucuresti, patronat de Gigi Becali, societate care este cel mai mare datornic inregistrat la sectorul 6, cu peste 102 miliarde lei. FC OTELUL Galati intra in executare silita pentru o datorie care insuma, la sfarsitul lunii ianuarie, peste 67 miliarde lei. In afara cluburilor de fotbal, pe lista apar numele unor societati cunoscute din domeniul mass-media. SC AMEROM TELEVISION - PRIMA TV este executata silit pentru o datorie de 185,5 miliarde lei. Corporatia pentru Cultura si Arta "INTACT", parte a imperiului mediatic condus de familia Voiculescu (care este si producator pentru televiziunea Antena 1), intra in executare silita pentru aproape 13 miliarde lei. De la Studiourile MEDIA PRO SA din Buftea, Fiscul incearca sa recupereze prin executare silita o datorie de 65,5 miliarde lei.

O alta societate cu activitate de radio si televiziune, NEWS Romania SA, se afla pe lista debitorilor de la sectorul 1 al Capitalei, care intra in executare silita pentru o datorie de peste 78 miliarde lei. Tot la sectorul 1, DAC PRODUCTION SRL, avand ca obiect principal de activitate tot radio si televiziunea, va intra in executare silita pentru aproximativ 66 miliarde lei datorie. Cel mai mare debitor de pe cea de-a doua lista a societatilor la care Fiscul incepe executarea silita este TRANSAMERICAN 2000 SRL, care se ocupa cu activitati in domeniul petrolier si care are de platit statului 510 miliarde lei. Inspectorii fiscali vor incepe executarea silita si la NAVOL SA Oltenita (107 miliarde lei), OLD STEEL MOBEL SRL Constanta (111 miliarde lei), UMIROM SA Petrosani (136 miliarde lei) sau ACUMULATORUL SA (90 miliarde lei).

Cea de-a doua lista semnata de seful Finantelor in vederea recuperarii, prin executare silita, a banilor datorati bugetului cuprinde 35 de societati private si alte sapte cu capital majoritar de stat. Inspectorii Fiscului vor pune popriri atat pe conturile societatilor verificate, cat si pe cele prin care fac plati catre clienti si vor solicita informatii cu privire la bancile unde datornicii au conturi "ascunse". De asemenea, pe langa sechestrele pe mijloacele fixe ale rau-platnicilor, Fiscul va pune sechestre si pe stocuri si pe alte creante rezultate din relatia cu tertii. In cazul tuturor executarilor silite, inspectorii fiscali vor trebui sa ia in seama reesalonarile, scutirile sau stergerea de datorii, precum si daca acestea au fost sau nu respectate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.