Incepand de ieri, cetatenii altor tari au acces la instrumentele derivate din piata monetara romaneasca

Piata monetara din Romania se deschide cetatenilor straini. Potrivit unei decizii a Bancii Nationale, strainii vor avea acces la instrumentele derivate din piata monetara autohtona. Singura restrictie pastrata de BNR se refera la achizitia de active imobiliare. Produsele derivate sunt instrumente financiare destinate gestionarii riscurilor de piata si protejarii clientilor corporativi ai bancii atat de riscul valutar, cat si pe dobanda, dar sunt utilizate si in scop speculativ.

Plasamentele strainilor pe termen scurt pe piata monetara au inceput sa fie liberalizate anul trecut, cu o intarziere de un an fata de calendarul initial, cand Romania a permis accesul nerezidentilor la depozitele in lei, indiferent de maturitate. Liberalizarea capitalurilor este una dintre conditiile pentru aderarea la Uniunea Europeana.

"Perioada de gratie" - pentru terenuri

Romania a solicitat, insa, o perioada de tranzitie de 15 ani de la data aderarii sale la Uniunea Europeana pentru liberalizarea regimului dobandirii, de catre persoanele fizice straine, a terenurilor din Romania cu destinatie agricola si forestiera, a celor aflate permanent sub luciu de apa, precum si a altor terenuri aflate in extravilan. De asemenea, a fost ceruta o derogare de 5 ani pentru liberalizarea regimului dobandirii terenurilor situate in intravilan.

Piata libera

BNR a eliminat, in regulamentul valutar nr. 4 din 2006, exceptiile de la operatiunile valutare curente si de capital, care se efectueaza in mod liber intre persoanele rezidente si nerezidente, in valuta si lei.
Schimbarea survine ca urmare a modificarii si completarii Regulamentului BNR numarul 4/2005 privind regimul valutar, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si abrogarii Normei BNR numarul 5/2005 privind autorizarea operatiunilor valutare.

Admiterea instrumentelor financiare romanesti pe o piata monetara straina, admiterea instrumentelor financiare straine pe piata monetara romaneasca, achizitionarea de catre nerezidenti de instrumente financiare romanesti pe piata monetara, achizitionarea de catre rezidenti in Romania de instrumente financiare straine pe piata monetara, precum si operatiunile in conturi curente sau de depozit deschise de rezidenti la banci din strainatate, nu mai necesita o autorizare prealabila din partea BNR.

Avantaje certe

Intr-un interviu acordat agentiei Bloomberg, Cristian Popa, viceguvernator BNR, a identificat trei mari avantaje care survin deciziei de liberalizare a pietei valutare. In primul rand, considera Popa, fluxurile diverselor tipuri de tranzactii vor beneficia de o mobilitate completa, iar a avea o moneda convertibila ce se ghideaza dupa piata este un lucru important de mentionat.

Al doilea avantaj este acela ca imbunatateste mediul de afaceri, deoarece descrie o economie de piata functionala, in timp ce al treilea avantaj identificat de oficialul bancii centrale il constituie faptul ca, pe termen lung, monitorizarea si alocarea resurselor pot fi facute mult mai eficient. Potrivit lui Popa, principalul mare dezavantaj este riscul aparitiei unor "miscari speculative de capital".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.