"Mecanismul avut in vedere atunci (la data privatizarii Rodipet n.r.), trebuie sa vedem in ce masura se mai aplica acum. Trebuie sa vedem daca Ministerul Finantelor e actionar cu cat trebuie, pentru ca suma datoriilor s-ar putea sa fie diferita. Pe baza unui certificat de obligatii bugetare s-a facut preluarea actiunilor de catre Finante si trebuie sa vedem daca suma din certificat este exacta", a afirmat Orasanu.

Statul a redevenit actionar majoritar la Rodipet, dupa ce Adunarea Generala a Actionarilor a aprobat, in iulie, transformarea in actiuni a creantelor bugetare ale societatii de distributie a presei. Datele Registrului Comertului arata ca actualii actionari ai Rodipet sunt Ministerul Finantelor Publice cu 55,1% si Magnar System Com SRL cu 23%. Restul actiunilor sunt impartite intre doua persoane fizice Hassan Awdi si Mehdi Awdi si alte trei persoane juridice: Monalisa Investments SRL, Supremo Corporation SRL si RAAPPS.

Potrivit presedintelui AVAS, exista discutii intre Finante, firma Magnar ( fostul proprietar al Rodipet) si AVAS pentru o eventuala semnare a protocolului pentru preluarea actiunilor la AVAS.

"Nu exista un termen nici pentru preluarea, nici pentru predarea actiunilor, potrivit legii", a explicat Orasanu. Unele masuri pentru privatizarea Rodipet, printre care conversia in actiuni a datoriilor, sunt prevazute in legea 442/2004, care potrivit sefului AVAS contine multe "ciudatenii". "Initial datoriile insemnau 10-15%, dar s-au tot acumulat obligatii si s-a ajuns la situatia actuala", a precizat Orasanu. Astfel, legea reglementeaza ca AVAS trebuie sa predea actiunile tot firmei Magnar. "Neavand termen, pot sa fac predarea in 2070", a spus Orasanu.

O alta varianta pentru remedierea situatiei Rodipet ar fi novatia contractului de privatizare catre o alta companie. "Exista posibilitatea sa intre o alta firma in contract sub forma unei novatii. Se pare ca exista cel putin o firma dispusa sa faca novatia, dar e nevoie de acordul AVAS", a mai afirmat Orasanu.

Rodipet a fost cumparata in anul 2003 de catre Magnar System Com SRL Otopeni.