De la 1 ianuarie 2007, romanii asigurati la serviciile medicale autohtone ar putea beneficia, in cursul unei vizite temporare intr-un stat membru al Uniunii Europene, de servicii medicale similare celor oferite in tara respectiva

Dupa aderarea Romaniei la Comunitatea Europeana, romanii vor putea beneficia, in timpul unor vizite temporare intreprinse intr-un stat UE, de Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate (European Health Insurance Card-EHIC).

\"Cardul nu face decat sa favorizeze mobilitatea persoanei care calatoreste: in cazul in care aceasta are nevoie de ingrijiri medicale necesare pe perioada sederii temporare sa poata beneficia de acestea\", spun expertii de la proiectul PHARE de implementare a Cardului European de Asigurari Sociale de Sanatate, citati de euractiv.ro.

Cardul european a inceput sa fie implementat in 2004 si, de la 1 ianuarie 2006, este eliberat si recunoscut in toate tarile membre ale UE, dar si in Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia. Legislatia comunitara in vigoare prevede ca, la data aderarii, si romanii vor putea solicita Casei Nationale de Asigurari de Sanatate un astfel de card. Valabilitatea EHIC este de maximum sase luni, iar in cazuri exceptionale, cand cardul nu este disponibil, va fi eliberat un certificat provizoriu tip, a carui valabilitate sa nu depaseasca perioada de valabilitate a cardului stabilita de legislatia romana la 6 luni, a declarat Adrian Pana, expert in cadrul proiectului PHARE, care are ca scop implementarea cardului european de sanatate, citat de euractiv.ro.

Servicii medicale pe baza de reciprocitate

Din momentul in care EHIC va deveni operational in Romania \"autoritatile romane competente trebuie sa emita EHIC sau certificatul de inlocuire a acestuia persoanelor asigurate care calatoresc intr-un alt stat membru al Zonei Economice Europene (EEA) sau in Elvetia, dar este nevoie si ca prestatorii de servicii de sanatate din Romania sa accepte EHIC atunci cand este prezentat de persoane asigurate in alt stat membru al EEA sau Elvetia si sa ii trateze la fel ca pe cetatenii romani\", a declarat Rob Cornelissen, sef de unitate in DG Employment, Social Affairs and Equal Opportunities, al Comisiei Europene.

Detinatorii isi pot trata si bolile cronice in tarile UE

Prin intermediul EHIC, romanii care solicita asistenta medicala in tarile Uniunii pot beneficia atat de servicii medicale de baza, dar pot trata si afectiunile cronice. \"De exemplu, un roman care viziteaza un stat membru al UE si constata, in urma unor analize efectuate in tara respectiva ca sufera de cancer, poate beneficia de o interventie chirurgicala, daca acest lucru este consemnat de cadrele medicale din respectivul stat\", ne-a declarat Augustus Costache, purtator de cuvant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

In baza acordului de reciprocitate dintre statele Uniunii, costul operatiei va fi suportat atat de catre pacient, cat si de catre Casa de Asigurari de Sanatate din respectivul stat. \"Daca asigurarea de sanatate din statul in care cetateanul se afla in vizita acopera 90% din cheltuielile de operatie, beneficiarul va plati restul de 10%\", precizeaza Costache. Banii nu vor fi platiti direct in tara respectiva, ci prin intermediul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate din Romania, care va vira la un interval de sase luni, banii catre Casa Nationala de Asigurari din statul unde a fost efectuata operatia, mentioneaza Augustus Costache.

Cardurile vor fi emise de filialele regionale ale CNAS

In momentul in care vor fi disponibile, cardurile de sanatate vor fi eliberate de casele teritoriale de asigurari de sanatate, dupa ce departamentul pentru evidenta asiguratilor va verifica faptul ca solicitantul este asigurat si este \"la zi\"\' cu plata CAS. Va exista, probabil, o taxa legata de emiterea cardului, dar aceasta nu a fost stabilita inca.

Potrivit legii, acest card va fi eliberat din banii proprii ai asiguratului, spre deosebire de cardul national de asigurari de sanatate, care este gratuit.

Termenul de implementare in Romania, necunoscut

Referitor la termenul in care aceste carduri vor fi disponibile pentru cetatenii romani, Lars Kyburg, conducatorul proiectului PHARE, a precizat ca \"nu poate da un raspuns precis, deoarece exista dificultati tehnice care vor trebui depasite, dar este increzator ca proiectul isi va atinge scopul propus. \"Nu ne asteptam ca CNAS sa fie pregatita pana la 1 ianuarie 2007\", a spus el. \"Au fost deja foarte multe amanari, care nu mai pot fi compensate\".

Legat de aspectele tehnologice necesare pentru emiterea acestor carduri, Augustus Costache ne-a declarat ca singura problema este legata de utilajele de printare a noilor carduri, care vor fi achizitionate de catre CNAS doar in momentul in care va exista o cerere reala pentru EHIC.

Proiect PHARE de 200.000 de euro

Proiectul PHARE condus de Kyburg are o valoare de 200.000 de euro si are ca scop pregatirea implementarii. Una din activitatile proiectului va fi construirea si lansarea unui website destinat atat personalului medical, cat si marelui public.

De asemenea, vor fi organizate traininguri pentru reprezentantii Caselor de asigurari de sanatate teritoriale. Ulterior, acestia vor trebui sa se preocupe de popularizarea instrumentului in randul romanilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.