De la servicii bancare la industria filmului, indiferent de profilul lor, corporatiile recurg la animale pentru a se prezenta consumatorului. Veterane in promovarea companiilor de la aparitia logourilor pe piata, necuvintatoarele nu si-au pierdut inca din farmec.

Destin de mascota

"Designerii sint inspirati de cele mai neasteptate animale. RJ Reynolds a ales dromaderul pentru tigarile Camel, Lacoste are ca logo mark un crocodil, dupa porecla tenismanului si co-finantatorului sau, Jean René Lacoste, celebru in anii ’20, iar canalul de televiziune american NBC a ales un paun cu penaj multicolor", deschide subiectul Diana Capatina, Senior Copywriter & Partener, Re:ply.

"Animalele sint o optiune foarte buna pentru anumite produse sau companii. Ele pot reprezenta o valoare a companiei, pot fi un simbol aspirational sau pot inspira efectul unui ingredient, cum e cazul Red Bull. Wild World Fauna si panda-ul, care e pe cale de extinctie - un semn puternic, simpatic, memorabil, iti trezeste un feeling de 'vreau si eu sa protejez>>. Apoi, NBC si paunul. Are deja peste 60 de ani si e in continuare bun si relevant", spune designerul Alin Tamasan. Marius Ursache, Chief Creative Officer la Grapefruit, crede ca animalele au un rol mai mare decit un simplu logo.

"Devin 'avataruri>>, sau mai pe romaneste mascote, care au o putere de expresie mult mai mare. Motivul pentru care se folosesc e ca au o personalitate puternica, se poate transfera companiei sau produsului pe care il reprezinta", adauga Ursache.

Blazoane romanesti

Companiile romanesti, atit cele care s-au mentinut pe piata mai bine de o suta de ani, cit si cele mai recente, au mizat pe o fauna mai neaosa: Ursus si Borsec si-au pus pe eticheta ursul, Carpati a ales cerbul. "La noi, logourile cu animale pacatuiesc prin executia stingace. Atunci cind nu sint luate direct din banci clip art, sint foarte prost desenate. Cerbul de Aur e doar un exemplu. Avicola, care are ca logo mark un cocos cu o coada ros-galbena-albastra, e un altul, care-mi vine rapid in minte", face Diana Capatina descrierea succinta a peisajului autohton.