Tehnocrati. Candidati la functia de presedinte in stat in 2000. Backgounduri economice de invidiat. Gandiri liberale. Ex-premieri cu realizari notabile la capitolul macroeconomic. Oameni pe care orice institutie financiara internationala ar plati bani grei pentru ai avea printre angajati, in functii de mare raspundere.

Toate aceste asemanari care incearca o sumara caracterizare a celor doua personaje a caror identitate sunt convins ca ati intuit-o deja - Theodor Stolojan si Mugur Isarescu - nu ar fi dat de banuit niciodata ca pot deveni opozabile. Si totusi, consilierul prezidential Theodor Stolojan nu s-a sfiit sa-l atace dur, intr-un interviu acordat unui saptamanal economic, pe guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si totodata pe cel mai longeviv demnitar postdecembrist Mugur Isarescu.

E adevarat, intre cei doi exista si destule diferente de nuanta: Stolojan a preferat sa fie inregimentat si politic, in timp ce Isarescu a ramas liberal doar prin gandire (si traditie). Stolojan a revenit dupa o decizie de retragere din viata politica, in timp ce Isarescu si-a respectat, cel putin pana la momentul actual, promisiunea facuta dupa iesirea din cursa pentru scaunul prezidential de a nu se mai implica politic. Si aceasta in ciuda multiplelor oferte primite de pe tot esichierul politic si a tuturor zvonurilor care ii atribuiau o orientare sau alta, in functie de culoarea parlamentara a locatarilor de la Palatul Victoria.
Atacul survine intr-un punct nevralgic: inflatia. Chiar daca inca nu a reactionat, Isarescu va digera greu lovitura. Daca parerile analistilor in ceea ce priveste modul in care, cel putin statistic, inflatia coboara nu l-au atins, miscarea lui Stolojan nu va ramane fara urmari.

Daca pana acum acuzele in ceea ce priveste inflatia veneau mai mult pe filiera teoretica, fie ca acuzau manipularea mediilor ponderate, fie structura cosului de consum dupa care se face calculul, de data aceasta avem in fata o situatie noua. Stolojan incearca sa puna in carca lui Isarescu faptul ca preturile din Romania continua sa urce prea rapid.

Avizata, din punctul de vedere al calitatii persoanei care o face, acuza pare motivata mai mult politicianist. Nu poti sa acuzi de proliferarea inflatiei in momentul in care ani de-a randul, si datorita tie, economia nu se restructureaza din lipsa de decizie politica. Nu poti sa-l acuzi pe Isarescu de faptul ca a dat drumul la tiparnita cu bani fara masura, atunci cand stii prea bine ca aproape totul a mers in tara asta la comanda politica. Iar de actiuni totalitare poate fi legat numele lui Stolojan chiar si numai gandindu-te la nationalizarea valutelor din bancile comerciale pe care a facut-o intr-un moment in care acesta era prim-ministru.

Economistul Theodor Stolojan a declarat intr-un interviu acordat revistei "Capital" ca vinovata pentru inflatia mare din ultimii ani este cea care tipareste bani prea multi, adica Banca Nationala a Romaniei (BNR): "de 16 ani, noi luptam si tot luptam cu inflatia. Sigur, de sase ani se tot reduce inflatia, dar altii au rezolvat-o din primii ani. Retineti acest aspect: noi, romanii, avem o mie de explicatii, suntem mai deosebiti, la noi a fost altfel... Cand ai o economie cu bani care nu au valoare intrinseca, intotdeauna, in ultima instanta, vinovat de inflatie e cel care tipareste prea multi bani.

Asta e legea de fier a oricarei economii ce lucreaza cu bani care nu au valoare intrinseca! Cel care tipareste prea multi bani poarta responsabilitatea final", a spus Stolojan. Dupa o asemenea declaratie, as mai avea de adaugat un singur lucru, cu riscul de a fi partinitor: da, altii au rezolvat problema cu inflatia mai rapid; mai este insa un adagio: absolut toate statele est-europene care au mers pe deflatare rapida s-au confruntat sau se confrunta in acest moment cu reaprinderea inflatiei. Romania este singura tara care are, raportat anual, proces deflationist continuu!


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.