Preturile anuntate de dezvoltatorii de proiecte rezidentiale in momentul lansarii acestora sint mai mult decit tentante, insa este indicat pentru client sa ia in calcul toti factorii

Piata imobiliara locala cunoaste o dezvoltare fara precedent. Apar noi cartiere de blocuri. In cazul in care cumparatorul studiaza atent oferta, poate face o afacere buna. Daca nu ia in calcul toate elementele care pot modifica pretul unei locuinte, poate avea surpriza ca efortul financiar sa depaseasca resursele financiare de care dispune. Mai mult, a aparut optiunea cumpararii off-plan, astfel ca se scot la vinzare unitati care in prezent nu exista decit pe hirtie. Consultantii Colliers International atrag atentia asupra particularitatilor acestei achizitii si considera ca cel interesat de achizitionare trebuie sa detina un set de informatii in scopul luarii unei decizii corecte, in completa cunostinta de cauza.

Interes pentru proiect

Specialistii considera ca este indicat ca inainte de a se incheia un contract trebuie strinse date despre proiect. Conform companiei Colliers, din punct de vedere juridic, cumparatorul are dreptul sa ceara informatii cu privire la situatia legala a terenului si modul in care acesta va reveni cumparatorilor, precum si cu privire la autorizatia de constructie, in functie de existenta careia este recomandabila sau nu semnarea unui antecontract de vinzare-cumparare sau doar a unuia de rezervare.

Etapele contractarii unui apartament aflat in stadiul de proiect sau de constructie incep prin semnarea contractului de rezervare, apoi a antecontractului de vinzare-cumparare insotit de anexele sale conform legii locuintei (regulament de coproprietate si contractul de management imobiliar) si sfirsesc cu semnarea contractului de vinzare-cumparare, care trebuie sa aiba un pret fix si nemodificabil.

Calitatea viitoarei locuinte si a cladirii este un alt aspect ce trebuie cunoscut in detaliu. Componenta echipei care realizeaza cladirea, adica dezvoltatorul, proiectantul, constructorul, managerul de proiect, precum si experienta acestora sint lucruri foarte importante. Acestia trebuie sa ofere, la cerere, detalii despre structura si finisaje, precum si despre posibilitatea de personalizare a spatiului.

Referitor la aceasta optiune, consultantii Colliers International atentioneaza asupra faptului ca aceasta posibilitate trebuie oferita intre anumite limite, deoarece o flexibilitate mare aduce cu sine riscul intirzierii predarii constructiei si afectarea calitatii acesteia. "In cazul in care clientul opteaza pentru modificari minore si schimbari care n-au facut obiectul contractului, va trebui sa negocieze separat aceste extralucrari", spune Liviu Ureche, Certified International Properties Specialist.

Verificarea firmei

Potentialul cumparator trebuie sa se asigure ca locuinta pe care urmeaza sa o achizitioneze ii va conferi acestuia siguranta si confortul pe care si le doreste si pentru care plateste o suma deloc de neglijat. "Pentru aceasta este bine sa se documenteze cu privire la firma care urmeaza sa demareze proiectul, sa poata supraveghea si verifica pe parcursul executarii constructiei structura acesteia, calitatea materialelor folosite si altele. Este de preferat sa apeleze la persoane autorizate, care lucreaza in domeniul constructiilor", spune Mihaela Pana, seful departamentului rezidential al DTZ Echinox.

Un developer nou nu necesita mereu mai multa precautie, dar este indicat ca potentialul cumparator sa se informeze in legatura cu investitiile pe care acesta le-a derulat in Romania sau in alte tari. "Un cumparator al unui apartament in imobil nou trebuie sa se intereseze asupra mai multor factori care influenteaza calitatea constructiei: existenta peretilor interiori din caramida, nu din rigips, structura din beton, grad de rezistenta la cutremure si altele. Un developer nou intrat pe piata, care nu prezinta credibilitate prin alte constructii dezvoltate anterior, trebuie sa convinga prin rigurozitatea intocmirii caietului de sarcini pentru constructia imobilului respectiv si printr-un contract care sa apere interesele cumparatorului in cazul in care proiectul nu este finalizat", apreciaza Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.

Suprafata si pret

Cumparatorul trebuie sa stie la ce tip de suprafata se aplica pretul/mp: suprafata utila, construita sau bruta. Specialistii Colliers au definit aceste suprafete in cel mai recent raport de piata. Astfel, suprafata utila reprezinta suprafata neta a apartamentului, neincluzind terase, peretii interiori si exteriori si peretii comuni.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.